Иран е създал антивирусна програма срещу кибер страшилището Флейм
Иран е създал антивирусна програма срещу кибер страшилището Флейм / снимка: sxc.hu

Иран заяви, че е успял да създаде антивирусна програма, която може да засече и унищожи открития нов компютърен вирус Флейм (Пламък), предаде Франс прес.

Иранският Координационен център за борба срещу кибератаки съобщи, че антивирусната програма е на разположение на държавните органи и учреждения, които я поискат. В изявлението му не се посочва нито кога е бил открит вирусът, нито какви щети е нанесъл в Иран.

Агенция Фарс, позовавайки се на центъра, съобщи, че Флейм е причинил "кражба на информация в големи размери през последните седмици", без да уточни какви данни са откраднати и къде.

Вчера руската компания за антивирусен софтуер Касперски Лаб обяви, че е идентифицирала Флейм като нов вирус за компютърен шпионаж с небивал потенциал за нанасяне на щети, който се е използвал като кибероръжие срещу редица страни, припомня БТА.

Флейм е способен "да краде важна информация, не само такава, която се съдържа в компютри, информация за взетите за мишена системи, архивирани файлове, списъци на онлайн контакти и дори аудиозаписи на разговори", заяви московската компания.

Според Фарс Флейм е особено активен в Иран, Судан, Сирия, Израел, Саудитска Арабия и Египет.

Според Касперски Лаб Флейм е 20 пъти по-вреден от Стъкснет - засечен през 2010 година вирус, който е бил използван срещу иранската ядрена програма.

Израелският министър по стратегическите въпроси Моше Аялон оправда употребата на мощни компютърни вируси като Флейм в борбата срещу иранската ядрена заплаха.

"За всеки, който смята иранската заплаха за значима, е оправдано да взема различни мерки, включително и тази за спирането й", заяви Аялон пред израелското военно радио, с което подхрани спекулациите за евентуално участие на Израел в създаването на този вирус.

Според западни медии Флейм е бил използван за атакуване на иранското министерство на петрола и на главния петролен терминал на Иран.