3 нови специалности във Филологическия факултет на ПУ
3 нови специалности във Филологическия факултет на ПУ / Деляна Михнева

Три нови специалности разкрива през новата академична година Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Те са „Френска филология" и комбинирано изучаване на чужди езици в „Български език и италиански език"и „Английски език и италиански език". Това съобщи деканът на факултета доц. Живко Иванов при старта на кандидат-студентската кампания за прием на бъдещи филолози.

Бакалавърските програми са със срок на обучение 4 години - редовна форма на обучение, като италианският език ще се изучава от равнище начинаещи. Във всяка от тях ще бъдат приети между 15 и 20 студенти, обясни доц. Иванов.

Според него предлагането на новите специалности следва стратегията на факултета всяка година да се разширява спектъра на изучаваните чужди езици, които вече наброяват 13. Те, заедно с интердисциплинарните специалности с други факултети, са подсказани от бизнеса и организациите, с които Филологическият факултет е в постоянна връзка, каза доц. Иванов. В момента се осъвременяват учебните програми и планове, които в максимална степен да отговорят на актуалното търсене на пазара на труда, допълни той.

Отпада кандидат-студентския изпит по българска литература, а в новата кампания няма да има изпити в писмена форма. Всички кандидати ще попълват тестове. Новост е и отпадането на коефициента, който се прилагаше към оценката от матурата по английски език и тя вече ще е равностойна на резултата от кандидат-студентския изпит по езика.

Отделно, за улеснение на кандидатите е създаден и специален сайт - http://ksk.slovo.uni-plovdiv.bg/, в който са публикувани новини, всички акредитирани специалности, приемни изпити и курсове за предварителна подготовка.

Традиционно предварителната кандидат-студентска кампания ще се проведе през юни, а редовната - през месец юли. Новото е, че се дава възможност на всеки факултет по своя преценка да организира предварителни изпити през февруари. Засега такива изпити се предвиждат от Педагогическия факултет - по изобразително изкуство и музика, както и от Химическия факултет.