Търсят наши студенти за работа в Германия
Търсят наши студенти за работа в Германия / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

В градовете, в които има висши учебни заведения или филиали на висши училища, в бюрата по труда започва приемането на документи за лятна ваканционна заетост през 2012 г. в Германия на 250 български студенти.

Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 35 години; да са редовни студенти, но да не са последен курс на обучение; да имат много добри познания по немски език и да са готови минимум 2 месеца да работят в Германия, съобщиха от Агенцията по заетостта.

До 6 януари 2012 г. в бюрата по труда, по адрес на съответното висше учебно заведение, ще се приемат уверения от висшето училище, че лицето е редовен студент и не е последен курс на обучение и молби (свободен текст на български език) на желаещи студенти да работят в Германия през лятото. В нея кандидатите е необходимо да декларират, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се посочват точните начална и крайна дата), а също така да посочат, че притежават необходимите средства да финансират
заминаването си за Германия.

До 12 януари 2012 г. ще се извърши проверка на познанията по немски език на кандидатите като класирането ще се извърши според  степента на владеене на езика.

Документите на поименно изисканите студенти се подават от германските работодатели директно в Централата за чуждестранно и специализирано  посредничество – гр. Бон.

Информационният бюлетин за чуждестранни студенти, желаещи да работят в Германия през лятото на 2012 г., е публикуван на интернет-страницата на Агенцията по заетостта www.az.government.bg, рубриката „Международна дейност” - Работа в чужбина – Условия и ред за кандидатстване – Посредничество на български студенти за лятна ваканционна заетост.