Оставиха в ареста братята, купували гласове в с. Янково
Оставиха в ареста братята, купували гласове в с. Янково / Дарик - Шумен

Бързо производство е образувано за купуване на гласове за втория тур на изборите за кмет на село Янково, след сигнал, подаден вчера - информират от полицията в Шумен. При обиск на 32-годишния А.А. от същото село са намерени и иззети банкноти с номинал 20 лева и два листа със собствени имена на жители на населеното място. Срещу тях били записали сумите 60 лв. и 80 лв.

Мъжът обяснил, че парите са му предоставени от брат му  - 30-годишният С.А. от Смядово. По първоначални данни двамата е трябвало да раздадат сумата от 1600 лева на жители на Янково. Братята са задържани за 24 часа. За изясняване на съпричастност са арестувани и двама мъже на 35 и 39 години от град Смядово.

От 14 души от селото е иззета сумата от 840 лева, те са получили по 20 лева на член от семейството да гласуват за кандидат за кмет на община Смядово. Днес материалите по бързото производство са докладвани на прокурор от Районна прокуратура - Велики Преслав. Предстои да бъдат проведени разпити на свидетели пред съдия. Действията по разследването продължават. За подобно престъпление НК предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

С постановления на прокурор двамата братя са привлечени като обвиняеми и им е наложено задържане за срок от 72 часа. Те са приведени в шуменския арест.