НЕК не е съгласна с Атомстройекспорт за старото оборудване на АЕЦ Белене
НЕК не е съгласна с Атомстройекспорт за старото оборудване на АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националната електрическа компания /НЕК/ не е съгласна с изводите, направени от руската компания "Атомстройекспорт", относно изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене". Това се посочва в съобщение на НЕК, цитирано от БТА.

Съгласно рамков договор, сключен през 2007 г. от двете компании НЕК продава, а "Атомстройекспорт" придобива оборудването, което се намира в АЕЦ "Белене" и не подлежи на интегриране в новия проект за изграждане за обща стойност 205 000 000 евро. Към договора е приложен подробен списък на оборудването, уточняват от НЕК.

В рамковия договор се определя срок на действието му до края на 2008 г. като впоследствие срокът е удължен до 31 март 2011 г. с допълнение към документа. От НЕК съобщават, че в писма от "Атомстройекспорт" до българската компания от юни и юли тази година, както и в прессъобщение от вчера се посочва, че купувачът отказва да изкупи останалото оборудване на стойност приблизително 40 215 000 евро, защото срокът на рамковото споразумение е изтекъл.

Според НЕК обаче рамковият договор следва да се тълкува като срок, в който трябва да бъде осъществена транзакцията, а след изтичането на този срок "Атомстройекспорт" изпада в забава и носи отговорност. Уговорката, че останалото оборудване на площадката ще бъде изкупено, се съдържа и в основния договор за АЕЦ "Белене" и е била определяща за избора на "Атомстройекспорт" като изпълнител на проекта, посочват от НЕК.

Както в рамковия договор, така и в основния договор няма нито една уговорка, че е възможно при определени условия да не бъде изкупено цялото оборудване от площадката, подчертават от НЕК. При това положение отказът на "Атомстройекспорт" представлява неизпълнение на двата договора, категорични са от българската компания. НЕК заявява, че ще защитава своите интереси и интересите на българската държава с всички законови средства.