Шефът на НЕК очаква, че искът на Атомстройекспорт ще бъде оттеглен
Шефът на НЕК очаква, че искът на Атомстройекспорт ще бъде оттеглен / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЕК чака до утре руска страна да потвърди дали ще оттегли иска си за АЕЦ „Белене"
43950
НЕК чака до утре руска страна да потвърди дали ще оттегли иска си за АЕЦ „Белене"
  • НЕК чака до утре руска страна да потвърди дали ще оттегли иска си за АЕЦ „Белене"

Националната електрическа компания очаква до утре руската „Атомстройескпорт" да оттегли иска си срещу България от 58 млн. евро за строежа на проекта „Белене". Ако това не бъде направено, София ще заведе контраиск за 61 млн. евро. Това заяви шефът на Националната електрическа компания Михаил Андонов.

Той нарече ситуацията около разногласията между двете страни „спокойна". Руският вестник „Независимая газета" написа, че ако до ноември няма развитие по проекта, „Атомстройекспорт" ще се откажат от строежа на АЕЦ „Белене".

Това е първият коментар на Михаил Андонов пред медиите по въпроса. В понеделник от ръководството на НЕК са имали среща с представители на руската страна, които им съобщили, че в сряда ще решат дали ще оттеглят иска.

„Моето впечатление е, че те ще постъпят разумно и аз лично очаквам, че този иск ще бъде оттеглен", каза Андонов. Той допълни, че от НЕК събират информация за контраиск, но това „не става от днес за утре". „Така че след като сме готови, може би ще ни трябват десетина дни и ако руската страна не оттегли иска, ние ще заведем съответно иска в арбитража в Женева", каза шефът на НЕК.

Запитан дали ще спре проектът „Белене", ако Русия и България заведат дела една срещу друга, той отговори, че по неговото мнение, ако двете страни имат желание да работят по проекта, няма да се стигне до там, че той да се провали. По думите му нещата са били в толкова добро развитие и това точно е изненадало българската страна и лично него, че „те са постъпили по този начин".

Информацията, че „Атомстройекспорт" може да се оттеглят от проекта, ако преговорите не потръгнат, Антонов коментира с думите, че ултиматуми могат да се поставят от хора, които имат други интереси. „Имаме договор с руската страна, има ангажименти от двете страни, има клаузи, в които е записано как се прекратяват договорите и коя страна какви претенции може да има, така че ако това те го решават, си е техен проблем", коментира Антонов.

Междувременно работната група продължава да изчислява колко ще струва проектът "Белене". Цената е ключовата тема в спора между София и Москва.