Атомстройекспорт потвърди за заведен иск срещу България за АЕЦ „Белене“
Атомстройекспорт потвърди за заведен иск срещу България за АЕЦ „Белене“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Атомстройекспорт потвърди, че компанията е подала иск за 58 млн. евро срещу Националната електрическа компания в Международния арбитражен съд на Международната търговска палата в Париж.

В съобщение на компанията се посочва, че „тази мярка е процесуално необходима, тъй като става дума за изплащане на вече извършени дейности, за които двете страни са подписали сертификати за изпълнение".

От компанията са категорични, че вече са извършили определено количество дейности във връзка със строителството на АЕЦ „Белене", за което по молба на българската страна са привлечени кредитни ресурси. Освен това на българския възложител бе направена отсрочка на плащанията по негова молба поради сложната финансова ситуация и с него бе съгласуван график за погасяване. „Тъй като графикът за изплащане до този момент не се спазва от страна на възложителя, руската компания е принудена да се обърне към съда, тъй като в противен случай могат да й бъдат предявени претенции от руските фискални служби за непредприемане на мерки за събиране на експортните приходи и в резултат на това за невнасяне на данъци в бюджета на Русия", категорични са от компанията.

Този иск е първата съдебна процедура между ЗАО „Атомстройекспорт" и НЕК, но е възможно и в други случаи руската компания да се обърне към съда поради неизпълнение от българска страна на задълженията, уточнени в двустранно подписаните документи.

„Атомстройекспорт" изрично подчертава, че това не бива да се разглежда като натиск върху възложителя с цел ускоряването на вземане на решение.

ЗАО „Атомстройекспорт" уважава желанието на възложителя да уточни за себе си всички страни на сложен проект като строителството на АЕЦ „Белене" и да бъде сигурна в това, че проектът съответства на всички изисквания за безопасност, приемани от Европейския съюз след аварията на атомната централа в Япония.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вчера заявиха, че не са получавали уведомление за подобен иск и отказаха да коментират информацията, която първо изтече през РИА Новости. „Българската страна все още не е уведомена по надлежния ред за заведен иск от страна на Атомстройекспорт срещу НЕК. Българската компания има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума от 58 млн. евро и веднага ще заведе контраиск. Дълбоко вярваме, че това не е нов подход, избран от руската страна, за водене на преговори по проекта АЕЦ „Белене". Надяваме се, че подписът, положен под Споразумение 13, е определящ за развитието на взаимоотношенията между двете страни", пише в съобщението на енергийното министерство.