Без православен кръст, но с паметник на хан Тервел
Без православен кръст, но с паметник на хан Тервел / DarikNews.bg/архив

Стара Загора се размина с поставянето на православен кръст. Предложението на воеводите срещна сериозен отпор сред колегите им от Общинския съвет.

Кристиан Петков и Антон Андонов настояха в източния край на града ни, южно от кръстовището срещу „Метро"и северно от кв.„Зора", да бъде поставен християнският символ.

„Има решение на Общинския съвет от 2001 година, с което се определя мястото за издигането на кръста. Идеята е на арх. Ваня Тончева", припомни Кристиан Петков, според когото за реализирането на идеята ще бъдат необходими около 10 000 лева.

Подобни документи, в които е описано решението на тогавашния общински съвет в архива няма, контрира председателят Тенчо Руканов.

Според противниците на идеята исканите средства са крайно недостатъчни, а предложението на съветниците от ВМРО е написано неграмотно.

В крайна сметка воеводите оттеглиха предложението си. Те не срещнаха подкрепа сред колегите си и за друга тяхна идея-за смяната на турско-арабските имена на местности в Старозагорско.

Без православен кърст засега, но с паметник на хан Тервел, се сдоби града ни. След дълги спорове за мястото заседателите решиха монументът да бъде поставен в градинката срещу изложбената зала „Лубор Байер". Паметникът е дарение от Клуба на работодателите.