Даниела Димова: Ще крепя баланса между двете изкуства
Даниела Димова: Ще крепя баланса между двете изкуства / netinfo

Новият директор на Театрално-музикалния продуцентски център Варна е досегашният арт директор на Операта Даниела Димова, съобщиха за Дарик от пресцентъра на Министерство на културата. Договорът на Димова все още не е парафиран от Вежди Рашидов, но това се очаква да стане още в първите дни на новата седмица, увериха от културното ведомство. До събеседването, проведено преди няколко дена, са били допуснати трима от общо пет кандидати за длъжността. Това са Костадин Бандутов, Юли Дамянов и Даниела Димова. Дамата се е представила най-добре и единствена е била класирана. Останалите двама кандидати не са събрали необходимия брой точки. Представител на Община Варна в 11-членната комисия е бил зам.-кметът Коста Базитов.

За Дарик радио Даниела Димова заяви, че все още не е ясно кой ще бъде новият арт директор на  Държавна опера Варна. За тази длъжност, както и за длъжността артистичен директор на драматичния театър, ще бъдат обявени конкурси. Относно слуховете, че нейният предшественик Славчо Славов ще остане в ТМПЦ като наблюдател или консултант, Димова категорично заяви, че в структурата не се предвиждат подобни позиции. Що се отнася до длъжността технически директор, за която се говори, че Славов се кани да я заеме, Даниела Димова уточни, че за нея също ще бъде обявен конкурс.

„Аз съм зодия Везни и както крепя баланса в самата мен, така ще се опитам да крепя и баланса между двете изкуства – музикалното и драматичното”. Така Димова отговори на въпроса дали няма да бъде даден приоритет на операта за сметка на театъра, при положение, че тя е оперен човек. Новият директор на ТМПЦ Варна заяви, че от момента, в който официално встъпи в длъжност, ще направи всичко възможно да върне публиката в театъра. По думите й, в последните месеци варненската опера е успяла да привлече повече почитатели и нищо не пречи това да се случи и с драматичното изкуство. Необходим е правилен управленски подход, който тя смята да прилага. На първо място е високият художествен продукт, следван от агресивната реклама, за да бъде върната публиката в салоните.

Даниела Димова е категорична, че театърът ще се сдобие с елегантен, но системен PR, какъвто операта от известно време вече има.
"Разполагаме с качествена трупа от изключителни актьори", каза още новият директор на ТМПЦ и допълни, че трябва да се търси баланс и в репертоара на Драмата. Според нея, досега театралите са се стремили към високо стойностни постановки, които да се играят на фестивали и да печелят награди, но ще трябва да се правят пиеси и за широката публика.
„С правилна разгласа ще преборим конкуренцията на отворените театри като „Българан”, закани се Даниела Димова.

Даниела Димова е певица със сопранов репертоар и с много изяви в страната и по света в творческата й биография. От около година е арт директор на Държавна опера – Варна.