БТПП настоява да не се вдигат данъци
БТПП настоява да не се вдигат данъци / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Добрич
БТПП настоява да не се вдигат данъци
28641
БТПП настоява да не се вдигат данъци
  • БТПП настоява да не се вдигат данъци

От Българската търговско-промишлена палата настояват правителството да не вдига никакви данъци, съобщи председателят й Цветан Симеонов. Бизнесът предлага като първа антикризиксна мярка да бъде съкратена държавната администрацията. От палатата отново поискаха държавата да се разплати с фирмите изпълнители на обществени поръчки

От бизнеса се обявиха против вдигането на ДДС, защото това ще доведе до поскъпване на цените и ще понижи потреблението. Според Цветан Симеонов подобна стъпка би тласнала много фирми в сивия сектор. „Без съмнение една част от фирмите ще бъдат тласнати в сивия сектор, а това ще означава не само неплащане на ДДС, а ще означава неплащане на социални осигуровки, неплащане и на корпоративен данък печалба”, коментира той.

От бизнеса допуснаха още, че дори да се повиши ДДС-то, това няма да донесе очакваните приходи в бюджета. Българската търговско-промишлена палата настоява правителството да изпълни антикризисните мерки така, както са договорени. „Второто нещо е да се дадат свежи пари на бизнеса и да започне работата по онези проекти, по които вече всички проекти са готови”, каза Симеонов.

Според бизнеса държавната администрация трябва да бъде намалена като най-бързата и сигурна антикризисна мярка. По думите на Симеонов държавата трябва да разплати в пълен размер средствата, които дължи на фирмите за изпълнени обществени поръчки.