7,5 млн. евро ще струва консервиране на площадката на АЕЦ „Белене”
7,5 млн. евро ще струва консервиране на площадката на АЕЦ „Белене” / снимка: Reuters
7,5 млн. евро ще струва консервиране на площадката на АЕЦ „Белене”
28390
7,5 млн. евро ще струва консервиране на площадката на АЕЦ „Белене”
  • 7,5 млн. евро ще струва консервиране на площадката на АЕЦ „Белене”

7,5 млн. евро са необходими за консервиране на площадката на АЕЦ „Белене”, съобщи вицепрезидентът на Атомстройекспорт Генадий Тепкян. Той допълни, че в договора между неговата компания и българската страна са посочени цена на проекта и ескалационна скала, които не са променяни. Тепкян обаче не посочи цена, с която реално може да се оскъпи строителството на атомната централа.

Тепкян участва в кръгла маса за значението и предизвикателствата пред проекта. Ето позициите на други двама участници – икономистът Георги Ганев и Богомил Манчев, председател на български атомен форум:

Георги Ганев: „Оценката на БАН от 1990 година е доста категорична, че тази площадка не е подходяща за строеж на атомна централа. Доколкото знам на два пъти те са препотвърдили тази си оценка. Тоест съществува риск от катастрофа”.

Богомил Манчев: „Относно Бялата книга на БАН, тя беше направена по много странен начин и по ясно указание и е хубаво и сега да не вървим по същото указание, да направим поредния документ, който да ни отърва политически днес, за да затворим една или друга страница”.

Георги Ганев: „Продължавам да съм в пълно неведение колко ще струва това нещо. Да не говорим пък колко ще е себестойността на киловатчас от тази централа. Дори не се казва колко години ще действа.”

Богомил Манчев: „60 години по паспорт. Производство: 1 млрд. мегаватчаса по паспорт. Цена: икономистите да слагат каквато искат.”

Георги Ганев: „Нито лев, докато не е ясна тази сума. Тя е много важна. Съгласен съм, трябва да се обсъжда, експерти каквито искате, да, но като има сума, тогава ще се харчат пари. Като няма сума, да не се харчат пари. Така че сметките са важни. Много е важно да не изхвърлим бебето заедно с водата от легена. Но към момента по никакъв начин не е ясно, че изобщо има бебе в легена”.

Шест компании са кандидатствали за консултант на проекта АЕЦ „Белене”, съобщи още зам.-министър Мая Христова. Това са HSBC, Сосиете Женерал, KPMG в консорциум с Магуайър, Ротшилд, Аржил и още един кандидат. По думите й средствата, необходими за консервиране на площадката, са осигурени.