Фирма сезира министър Караджова за нарушения на Лечков като възложител на проект
Фирма сезира министър Караджова за нарушения на Лечков като възложител на проект / Дарик

ДЗЗД „Хидросистеми", изпълнител на интегрирания воден проект на Сливен, финансиран по програма ИСПА и Оперативна програма околна среда, сезира министърът на околната среда и водите Нона Караджова за нарушения на кмета Йордан Лечков като възложител на проекта, съобщи на митинг пред стотици работници и граждани общинският съветник от ГЕРБ Радостин Русев. Според него кметът системно възпрепятства работата по изпълнението на проекта, оказва системен тормоз върху личния състав на изпълнителя и е спрял издаването на строителни разрешения.

Фирма сезира министър Караджова за нарушения на Лечков като възложител на проект
netinfo
От Русев било поискано да вкара като подизпълнители фирмите "Ружа" и "Гради". Според Русев парите от авансовото плащане с Оперативна програма "Околна среда", за които Лечков влезе в пряк конфликт са Караджова, са преведени през декември, фирмата обаче не получила аванс и закупила за своя сметка материали. Русев призова премиера Бойко Борисов да се намеси и да отнеме на Лечков правата на възложител, за да тръгне проекта. В противен случай можело и банката да предяви претенции и да се влезе в дълги съдебни спорове.

Русев отказва да сезира европейските институции, защото това щяло да навреди на България.

Задълженията на община Сливен към фирмите по изпълнени вече ремонти от 2007 година, на училища, детски градини и други обществени сгради били в размер на 22 милиона лева без ДДС. Неплатените фактури по Закона за обществените поръчки били от 2008 година. Фирмата била със заложено имущество по гарантиран банков заем от 7 милиона лева.

Фирма сезира министър Караджова за нарушения на Лечков като възложител на проект
netinfo
Фирмата е сезирала и прокуратурата за самоуправство, тъй като кметът е издал заповед за напускане на базата и за задържане на чужди скъпоструващи тръби и около 10 хиляди куб.м инертни материали.

Към служители на фирмата и него били отправяни заплахи, каза още Радостин Русев