Тази вечер е премиерата на „Свекърва”
Тази вечер е премиерата на „Свекърва” / netinfo

Тази вечер в Драматичен театър „Гео Милев" - Стара Загора ще се състои премиерата на „Свекърва" по Антон Страшимиров. С нея ще бъде отбелязана 90-годишнината на старозагорския театър.

"В постановката на Ивалин Димитров след дълго отсъствие се завръща Галя Александрова в главната роля", информира Десислава Тодорова от театъра.


„Познавайки способностите на режисьора Ивалин Димитров съм убеден,че „Свекърва" ще бъде спектакъл -шампанско. Ще върнем публиката в салоните", обеща директорът на театъра Ивелин Керанов.

По повод 90-годишнината на театъра Нино Луканов е подбрал 5000 снимки, които ще бъдат подредени в изложба, представяща историята на театъра от самото му създаване до днес.


Първата пиеса в Драматичен театър „Гео Милев" е поставена през 1870. В "Многострадална Геновева" участват Петър Иванов, Тачо Сяров, Христо Зафиров, Атанас Попгеоргиев, Пенчо Братанов, а представленията се реализират с помощта на даскал Петър Иванов и оркестъра на Кольо Ганчев.
За рождена дата на театъра се смята 18 април , когото е поставена пиесата "Малакова" на Петко Рачов Славейков.

На 25 декември 1883 година се играе пиесата "Иванко" от любителска трупа. Представлението продължава 4 часа. На следващия ден се играе отново и на него присъства Иван Вазов, който дава ласкави отзиви за постановката и за играта на актьорите. До края на учебната година са поставени още три пиеси - "Светослав и Невенка", "Скъперникът" и "Сганарел".


През 1900 година в Стара Загора е основано културно-просветното дружество "Театър" като продължение на Ученолюбивото дружество от 1883 година. Председател е Петко Икономов. През 1904 година се създава работническа театрална трупа, която по-късно прераства в работнически театър "Борба" .

Идеята за построяването на театрален салон възниква още през 1897 година. За представленията на местни и чужди театрални трупи, концертите на музикалното дружество и училищните утра се ползва салонът на мъжката гимназия "Иван Вазов". Театралната сграда е построена с дарения и заем през 1914 година и се превръща в най-голямото културно и обществено средище на Стара Загора.


Театърът е професионален от 1919 година. Той открива своя сезон с "Пленникът от Трикери". През 1954 година Драматичният театър става държавен.