Кастро публикува гневна статия срещу САЩ
Кастро публикува гневна статия срещу САЩ / снимкa: БГНЕС

Кубинският лидер Фидел Кастро обвини Вашингтон, че се опитва да ликвидира революционното правителство на Уго Чавес и да постави Латинска Америка под контрола на своите войски със споразумението, по силата на което САЩ ще използват седем военни бази в Колумбия, предаде Франс прес.

"Единственото намерение на Съединените щати е с тези бази да поставят Латинска Америка в обсега на войските си", твърди 83-годишният бивш кубински президент в статия, публикувана в навечерието на откриващата се днес извънредна среща на лидерите на Съюза на южноамериканските страни (Unasur) в Барилоче, Аржентина.

"Най-близката цел на този план е да се ликвидира боливарският революционен процес и да се установи контрол над петрола и другите природни ресурси на Венецуела", пише Кастро. Американската империя не търпи конкуренцията на новите бързо развиващи се икономики в задния си двор, продължава "команданте", пише БТА. Той определя като цинични аргументите за борба с тероризма и наркотрафика, изтъквани от САЩ за използване на базите в Колумбия. Кастро нарича САЩ най-големия потребител на наркотици в света, най-големия производител на оръжие и най-големия доставчик на огнестрелно оръжие за организираната престъпност в Латинска Америка.