Забраниха движението на ТИР-ове по пътя Шумен - Разград
Забраниха движението на ТИР-ове по пътя Шумен - Разград / netinfo

Пътната обстановка в област Шумен продължава да бъде усложнена. На места по пътищата има навявания от 40 - 50 см. 2 села в Шуменско са без ток в този час, съобщават от Областния съвет за сигурност. Те са в община Хитрино. Екипи на Е.ОН продължават работа по отстраняване на авариите. Отстранени са повредите в общините Шумен, Велики Преслав, Каолиново и Никола Козлево.

Пътните настилки в Шуменско са мокри, на места заледени, но обработени с инертни материали, съобщиха от Областно пътно управление. Видимостта е намалена поради снеговалежа и силния вятър. По третокласните пътища има снегонавявания с височина от 0.5 до 1 м. Снежната покривка е от 3 до 20 см.   

По пътя Силистра-Шумен-Ямбол, Шумен-Разград и  Белокопитово-Търговище видимостта е намалена до минимум и пътните настилки са заснежени. По път Секулово - Нови пазар има големи навявания и заледени участъци. В отсечката Пет могили - Вълнаре - Дойранци също има навявания, които достигат от 30-40 см., както и заледени участъци. Големи навявания и заледявания има и по пътя за Цани Гинчево. До 50 см. достигат преспите в отсечката от с. Избул до с. Върбяне, там видимостта е силно намалена до 2-3 метра. От Областно пътно управление призовават тази отсечка да се избягва от шофьорите, ако пътуването е наложително препоръчват обходния маршрут за Каолиново през селата Златна нива и Войвода.

 

От 15:00 часа по пътя Шумен – Разград, от разклона за с. Развигорово до границата с Разградска област, е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, а останалите превозни средтсва задължително трябва да се движат с вериги, поради влошената пътна обстановка. До комплекс „Тополите” ще има полицейски патрул, който ще следи за спазване на забраната.

По искане на Бургаска област от 15.45 часа за два часа е затворен Ришки

Забраниха движението на ТИР-ове по пътя Шумен - Разград
netinfo
проход, който ще бъде почистен. Спирането на автомобилите ще се извършва на изхода на бензиностанцията на Смядово. Затворен за целия зимен сезон остава Върбишки проход.

47 машини на пътно поддържащите фирми обработват пътищата в Шуменска област. Температурата на въздуха в момента е в интервал от -2ºС до +2ºС.

 

Във връзка с метеорологичната прогноза за повсеместни обилни снеговалежи през следващите дни Областно пътно управление призовава движението да се извършва със съобразена скорост с атмосферните условия. От там напомнят, преди тръгване на път собствениците на автомобили да ги проверят за оборудване при зимни условия: наличието на достатъчно гориво, вериги, въже, фенерче, лопатка и брадвичка. Трябва да се спазва временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. В случай, че шофьорите затънат в навявания от сняг или заледени пътни участъци, трябва да избягват работата на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне. При усложняване на обстановката, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място, съветват още от Областно пътно управление.