„Лешникотрошачката на сцената на операта
„Лешникотрошачката на сцената на операта / Държавна опера Стара Загора

Творческата 2017 година започва за Държавна опера-Стара Загора с приказната балетна постановка „Лешникотрошачката" от П.И.Чайковски на 17 януари от 19:00 часа.

Алида Бонева възстанови на сцената на Операта „Лешникотрошачката", една постановка от 2009 година, в която сега участва целият състав на балета и деца от ДЮСОБ"Маргаритки" с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева. Стилът на този спектакъл е неокласика, което се прави много трудно, защото трябва изключително добре да се познава класиката, за да си позволиш да надграждаш над нея. В ролята на Маша на 17 януари дебютира очарователната балерина Кремена Костова, Принцът/ Лешниктрошачката/ е Станко Танев, Дроселмайер е Ивайло Янев-гост, Франц е Ивелин Христакиев и Златомир Колев, Майката и Снежната кралица е Биляна Чолакова, в испанския, руски, арабски, китайски, ирландски, френски танци участват всички артисти от балета на Операта и талантливите деца от „Маргаритки".

След успеха на "Спящата красавица" през 1890, Иван Всеволожский, директор на Имперските театри, възлага на Чайковски да композира произведение в две действия, съчетаващо опера и балет. Операта е била "Йоланта". За балета Чайковски отново се обръща към хореографа Мариус Петипа, с когото си е сътрудничил за "Спящата красавица". Материалът, който Петипа избира е адаптация на разказа на Ернст Теодор Амадеус Хофман - "Лешникотрошачката и царят на мишките" от Александър Дюма - баща, наречена "Приказка за лешникотрошачката". Сюжетът на приказката на Хофман / и адаптацията на Дюма/ е до голяма степен опростен за целите на балет в две действия. Петипа дава изключително подробни инструкции за композирането на всяка една част от произведението, включително темпото и такта. Композиторът не е бил доволен от тези ограничения и е работил неохотно по балета.

Премиерата на "Лешникотрошачката" е била на 18 декември 1892 година, заедно с премиерата на операта "Йоланта" в Марийнския театър в Санкт Петербург, Русия. Първото представление не е имало много голям успех.За първи път балетът е представен извън Русия през 1943 г. в Англия, а през 1944 е първото представление в САЩ от балета на Сан Франциско. През 1954 е спектакълът в Ню-Йорк, който постига огромен успех и от тогава традиционно се изпълнява по Коледа всяка година.

Това е последният спектакъл на „Лешникотрошачката" за зимния сезон, след успеха и препълнените зали на 28 и 29 декември декември миналата година.