Радан Кънев обвини властта в корупционна схема около строителството на Хемус
Радан Кънев обвини властта в корупционна схема около строителството на Хемус / БГНЕС, архив
Радан Кънев обвини властта в корупционна схема около строителството на "Хемус"
92053
Радан Кънев обвини властта в корупционна схема около строителството на "Хемус"
  • Радан Кънев обвини властта в корупционна схема около строителството на "Хемус"

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини Агенция "Пътна инфраструктура" и правителството в корупционна схема по обществена поръчка за строителството на автомагистрала "Хемус". Според Кънев конкурсът за строителство на аутобана е нагласен, за да спечели фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Докато в Народното събрание управляващите ни баламосват с популистки предложения във връзка с проведения референдум на тв шоуто на Слави Трифонов, те отново подариха строителството на участък от магистрала "Хемус" на съдружието Борисов - Пеевски, точно както преди една година", каза на брифинг в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той визира резултати от обществена поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), според които за изпълнител на строителството на близо 10 км от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза е избрано дружеството "ХВП Ябланица" ДЗЗД.

Кой ще строи 10 км от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза?

"Преди една година на пресконференция във Варна предупредихме, че предоставянето на строежа на магистрала "Хемус" на политическата мафия срещу необосновани цени и в рамките на нагласени обществени поръчки е причината магистрала "Хемус" да я няма и до днес и цяла Северна България в момента да е блокирана и изолирана", посочи Кънев.

"Една година след шумното прекратяване на обществени поръчки от страна на днешното управление, поради връзки с Пеевски, отново първият търг е спечелен от същото политическо съдружие между ГЕРБ и ДПС", коментира Кънев.

Според него обществената поръчка е "азбучен пример за нагласен търг с предопределен победител и с технология за отстраняване на всичките му конкуренти". По думите му 9 от 11 участници в търга са били отстранени, за да бъде гарантирано, че "съдружието Борисов - Пеевски ще спечели и този търг".

Кънев обърна внимание на "мълчанието на БСП" по този казус. Според него причина за това е, че БСП се готви да управлява "със същата политическа мафия".