Огнище на птичи грип в Констанца застрашава отново резервата “Сребърна”
Огнище на птичи грип в Констанца застрашава отново резервата “Сребърна” / silistra.bg

В Силистренско не са регистрирани случаи на птичи грип, показва справка от Областната дирекция по безопасност на храните. Информацията е по повод съобщения за установяване на лебеди заразени с вируса на птичи грип в Констанца в съседна Румъния. Това прави опасността за птиците в резервата „Сребърна", край Силистра, съвсем реална. Пет са мъртвите диви птици, открити в Констанца, съобщават румънски медии. Пробите от лебед доказват, че вирусът H5N8 е щам на птичия грип.

В „Сребърна" в момента гнездят близо 50 двойки лебеди и те са в отлично здраве, съобщава директорът на Агенцията по безопасност на храните в Силистра д-р Себахатин Халид. Той припомня, че миналата година имаше случаи на птичи грип в резервата, но заболяването бе само сред къдроглавия пеликан, въпреки намиращите се тогава в езерото и други птици, включително и лебеди.

Усилено е наблюдението на птиците в резервата „Сребърна" още от средата на миналия месец. Там все още няма пеликани, но се наблюдават около 50 двойки лебеди, които са в добро състояние, смята ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Себахтин Халид.

Проведени са заседания на общинските епизоотични комисии за набелязване на превантивни мерки срещу африканската чума по свинете и птичи грип с участието на специалисти от горските и ловните стопанства и ловно-рибарските дружинки. Дадени са предписания на птицефермите за изпълнение на превантивните мерки.