Четирима са задържани за дръзко отвличане на младеж от Г. Оряховица
Четирима са задържани за дръзко отвличане на младеж от Г. Оряховица / DarikNews.bg

Четирима души са задържани за дръзкото отливане на 19- годишен младеж от Горна Оряховица, информира директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов.

Той припомни, че сигналът за злодеянието е получен вечерта на 27 октомври, когато в Районното управление на полицията в Горна Оряховица отишъл бащата на похитения. Той обяснил, че е получил телефонно обаждане, при което му било съобщено, че синът му е отвлечен и ако иска да го види жив трябва да плати откуп в размер на 200 000 евро. За целта бащата трябвало да отиде край табела на изхода на Първомайци, където щял да намери оставен телефон, чрез който да се водят преговори за плащането на откупа.

От полицията веднага предприели незабавни заградителни мероприятия на територията на цялата област. Включили се и частни охранителни фирми. Установено е, че младежът е бил похитен в близост до дома му, като неизвестни маскирани лица са го принудили да се качи в личния му автомобил и потеглили в неизвестна посока.

Впоследствие лъскавото возило е установено изоставено в нива, намираща се в близост до разклона за село Пушево. Малко по- късно полицията открила и отвлечения в центъра на Хотница. Чрез неговите показания криминалистите стигнали и до автомобил, чрез който похитителите се предвижвали след като оставили в нивата личната кола на младежа.

Возилото било изоставено в нива край Хотница. Автомобилът бил без регистрационни табели, а в него полицаите се натъкнали на веществени доказателства, които потвърдили показанията на отвлечения. По номера на рамата бил установен собственикът на колата. Впоследствие са установени лицата, които имат отношение към злодеянието. На 3 ноември е извършена специализирана акция по тяхното задържане, в която се включили полицаи от област Велико Търново, от Ловеч и Плевен. Задържани са четири лица от Плевен, Тетевен и от павликенското село Стамболово. Те са на възраст между 24 и 36 години. Всички са безработни и са познати на органите на реда.

От полицията съобщиха, че издирват и още един съпричастен към отвличането- 24 годишен мъж от Плевен.

Похитителите бяха задържани за 72 часа, предстои да бъде гледана и мярката им за неотклонение. От прокуратурата информираха, че са повдигнати обвинения за отвличане и грабеж.

Една от версиите, по която работят органите на реда, е че похитителите разбрали, че бащата на момчето разполага с повече средства и решили да изкарат бързи пари. В рамките на няколко дни подготвили плана за действие. След като отвлекли жертвата си обаче те бързо се отказали, тъй като автомобилът им аварирал и научили, че е организирана мащабна акция на полицията за издирване на похитения. Установено е обаче, че са упражнили физическо насилие над 19- годишния младеж, той е бил връзван, има и следи от наранявания.

От полицията потвърдиха, че младежът е от ромски произход, безработен е и живее в горнооряховския квартал Калтинец. Няма яснота обаче с какво се занимава заможното му семейство.