Общината дофинансира Хуманитарна гимназия с 23 хил. лв., кметът призова съветници да промотират училището
Общината дофинансира Хуманитарна гимназия с 23 хил. лв., кметът призова съветници да промотират училището / netinfo

Община Велико Търново ще дофинансира Хуманитарната гимназия в старата столица с 23 хиляди лева, утвърди днес Общинският съвет. Ситуацията с емблематичното за града училище, което днес е с 34 ученици, предизвика серия от изказвания в местния парламент. Съветниците бяха категорични, че Общината трябва да продължи да подкрепя Хуманитарната гимназия.

Пламен Петров от Реформаторския блок изрази подкрепа за дофинансирането, но предложи директорът на училището да изготви план за преодоляване на негативните тенденции и за увеличаване на броя на учениците.

Проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ заяви, че трябва радикална промяна в старата част на града, която по негови думи е ключова за съхранението на гимназията.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, който е възпитаник на Хуманитарна гимназия и един от най- явните радетели за съхраняването на училището, коментира, че местоположението на школото няма никакво значение, защото проблемът е коренно различен.

Стефан Михайлов от „Царевград за Велико Търново” скастри колегите си от трибуната на местния парламент. „Обидно ми е да дискутираме за 23 хиляди лева, които са необходими на едно училище, за да бъде съхранено”, каза той и призова дебатите да приключат и да се премине към гласуване.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който неведнъж инициира дискусии и кампании за съхраняването на школото, също взе отношение по темата. Той припомни, че с усилията на директорското ръководство на училището и местната администрация, тази година бе образувана маломерна паралелка от 11 ученици в гимназията.

„Колко от вас помогнаха поне едно дете да се запише в училището? Правете кампания и промотирайте специалностите на гимназията. Някои от тях са единствени по рода си. Училището предлага добри условия, но децата са малко. Въпреки това ние ще го запазим. Недейте да ми искате просто суха информация, а се ангажирайте реално с каузата”, призова кметът общинските съветници.