Росен Плевнелиев: През целия си мандат правих за народа това, което обещах
Росен Плевнелиев: През целия си мандат правих за народа това, което обещах / DarikNews.bg

През целия си мандат правих за народа това, което обещах. Това коментира във Велико Търново президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава заяви, че няма да дава оценка за мандата си, защото такава е редно да даде след време историята. “Нека дойдат други президенти, да се надяваме, че ще бъдат по- добри от мен, ще свършат повече за народа. Аз казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а моето семейство. Обещах им, че ще ги водя в европейска посока. Това и правих- отстоявах го с всяко свое действие и нека новите кандидати кажат в каква посока ще водят държавата. За мен въпросът на Европа беше въпрос на национални идеали, завещан от нашите революционери и будители”, каза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че се гордее, че в мандата му са се свършили редица позитивни неща и изрази надежда те да бъдат надградени. “Не крия и проблемите, но не съм спрял нито една кауза, започната от предишен президент, положих усилия президентството да изглежда добре. Не казах нито една дума срещи друг държавен глава, не защото не мога, а защото не искам”, коментира Плевнелиев.

Той апелира към политиците да не използват неговото име като удобно извинение за липса на кампания и да не се фокусират върху него, а да кажат ясно и конкретно какво ще свършат.

Държавният глава не пожела да коментира позицията на премиера Бойко Борисов, който обяви във Варна, че не е такъв ястреб и не подкрепя обвиненията, че Русия води срещу България хибридна война, както бе заявил Плевнелиев.

Той отказа да коментира и кандидатите за президент с аргумента, че не му прилича. “Все пак е добре да се чуе мнението на президента за кампанията. В петък ще направя обръщение към народа за началото на кампанията. Ще апелирам към всички кандидати да се ангажират с ясни решения, да посочат конкретни проблеми за държавата, за Европа, за света, да бъдат честни към народа и да кажат какво точно те смятат да свършат”, обясни Росен Плевнелиев.

Държавният глава приветства намеренията на управляващите да водят позитивна кампания и изрази надежда това да бъде приоритет и за останалите политически партии. “Нека са позитивни, всеки да се бори за доверието на българите. То може да се спечели по един начин- дадени, но изпълнени обещания. Моят съвет към кандидатите е да поемат ангажименти, но да внимават какво обещавате, защото не е случайно, че доверието на народа е толкова ниско. То е плод на много дадени, но неизпълнени обещания”, каза президентът.

По отношение на ситуацията с българската кандидатура за генерален секретар на ООН, Росен Плевнелиев коментира, че в лицето на Кристалина Георгиева страната ни има сериозен шанс. “Така е и с индивидуалния кандидат Ирина Бокова. Като държавен глава няма да допусна интрига между двете. Балканският подход не ни прилича. Нека се държим като европейци. И двете съм ги подкрепял в много успешни кампании. Апелирам към политическия елит да подкрепи България, да се държи коректно, защото това, че имаме две кандидатури не означава да ги сблъскваме и оплюваме”, коментира още държавният глава.