БЗНС отбеляза 69 години от смъртта на Никола Петков
БЗНС отбеляза 69 години от смъртта на Никола Петков / DarikNews.bg

БЗНС отбеляза във Велико Търново 69- годишнината от смъртта на Никола Петков. В Катедралния храм старата столица днес бе отслужена панихида, на която присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник- председателят на Народното събрание Иван Иванов, членове и симпатизанти на Реформаторския блок и граждани.

Военният министър припомни ключови факти от живота и делото на Никола Петков. По негови думи той остава в българската история като една от най- ярките фигури. Според Николай Ненчев обаче днес страната ни не отдава заслуженото на бележити личности като Петков.

“Догодина се навършват 70 години от екзекуцията на Никола Петков. С колегите ми от БЗНС ще направим албум, ще издадем книги, издирваме и още повече факти, свързани с него. Идеята е да дадем повече информация на обществото. Този пример е необходим за младите хора”, коментира министърът на отбраната.

Заместник- председателят на парламента Иван Иванов определи Никола Петков като едно от най- силните имена в родната история, като родолюбец и човек, показал какво значи жертвоготовност, идеали за свобода и независимост.

“С неговия пример показва какво значи българският патриотизъм, а той всъщност е Европа- да бъдем свободни, да работим заедно, да вярваме в свободата, идеалите на Европа”, посочи Иван Иванов.