Димитровград с модерна ситема за видеонаблюдение
Димитровград с модерна ситема за видеонаблюдение / Дарик радио, Хасково

С най-модерната система за видеонаблюдение разполага вече Димитровград, съобщи на пресконференция днес кметът на общината Иво Димов. Заедно със заместника си Светослав Стойков, началникът на местното управление на полицията гл. инспектор Ангел Дулев и директорът на ОД на МВР-Хасково ст. Комисар Ангел Цанков той презентира възможностите й. С предвидените в тазгодишния общински бюджет 30 000 лв. са закупени и монтирани 12 нови камери, които са най-модерните в страната, с вграден софтуер, уточни кметът. Камерите са поставени на местата, уточнени предварително с полицията- входно-изходните пътни артерии на града и около Водната кула. Те работят с оптичен интернет, трасето за който е било полагано в продължение на близо 3 години, но към момента има възможност за видеонаблюдение във всяка точка на града, посочи Иво Димов.

Димитровград с модерна ситема за видеонаблюдение
netinfo

Камерите дават качествена картина и могат да заснемат автомобил, който се движи с над 140 км/час със загасени фарове. При прекъсване на електричеството или на кабелната връзка, те ще продължат да записват още 48 часа, уточни той. Данните са защитени и криптирани, достъп до тях имат единствено оперативните дежурни в полицията, като е регламентиран и контролът над тях. Тези данни няма да бъдат използвани по никакъв друг начин, освен за гарантиране сигурността на гражданите, категорични бяха от полицията. Старши комисар Ангел Цанков не изключи в близко бъдеще по записите от тях засечените в нарушение на правилата за движение по пътищата да бъдат санкционирани, като уточни, че се работи този въпрос да бъде изчистен нормативно.

Димитровград с модерна ситема за видеонаблюдение
netinfo

Поздравления за община Димитровград, която първа в региона прояви далновидност в политиката по отношение на сигурността и изгради тази система в партньорство с полицията, каза Цанков. Той посочи, че очакванията са след въвеждането й нивото на престъпността да спадни с 30-40%, каквато е статистиката в други населени места, където вече е приложена.  Освен това дава възможност за икономия на жива полицейска сила и избягване на субективния човешки фактор при констатиране на нарушения, коментира още той.

 

Положихме основите и оттук-нататък ще надграждаме и разширяваме системата, като средства за това ще бъдат включени и в общинския бюджет за 2017 г. , посочи кметът Иво Димов. В проекта за реконструкция на централната пешеходна алея „България” , чието изпълнение предстои, са предвидени нови 60 камери по алеята, съобщи още той.