От днес Варна става кино и любовна лудост
От днес Варна става кино и любовна лудост / снимки: ФКЦ

От 26 август до 4 септември морската столица ще се превърне в световна сцена на киното. Фестивалният и конгресен център ще бъде домакин на 24-тото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост".

Сред звездните имена, които феновете на седмата муза ще видят на големия екран, попадат Жулиет Бинош,Гейбриъл Бърн, Валери Бруни -Тедески, Ралф Файнс, Тилда Суинтън, Дакота Джонсън, Матиас Шонертс, Клайв Оуен, Никол Кидман, Джеймс Франко, Робърт Патисън, Марион Котияр, Глен Клоуз, Кристен Стюарт, Рената Литвинова, Михаил Ефремов, Хавиер Камара и др.

По традиция фестивалът ще започне с церемония по преминаване по червената пътека пред ФКЦ, която ще започне в 18.15 ч. Официалното откриване ще бъде с последната творба на легендарния Вернер Херцог „Кралицата на пустинята" в Зала 1 от 19.00 ч. тази вечер, а официалното закриване ще бъде наситено с латино чувствителност и испанско-аржентинския филм „Труман", носител на награди „Гоя" 2015 за най - добър филм, актьор, сценарий и режисура - 2 септември, зала 1.

Какви филми ще гледаме на фестивала „Любовта е лудост" (СНИМКИ)

Варненската публика отново ще се радва на присъствието на родните кинотворци - в зала „Пленарна" на общината са отредени следобедните срещи при вход свободен с българското кино.

Тази година наградата за творчество ще бъде отредена на актрисата Доротея Тончева, чиито екранни превъплъщения ще видим в българските филми „Шибил", „Бялата стая", „Черните ангели", "Гневно пътуване", „Дами канят", „Нона" и др.

„Любовта е лудост" 2016 ще запознае зрителите с различни кино образци в съответни панорами - „Открития", „Фестивален глобус" , „Поглед към френското кино", „Испания, оле!" и др.

Само за откриването и първата прожекция в Зала 1 входът ще е 10 лева. Цената на билетите за останалите прожекции ще е 6 лв., за пенсионери и учащи - 4 лв. При покупка на билети за 5 или повече различни прожекции цената на билета ще е 4 лева.

От днес Варна става кино и любовна лудост
netinfo

"Кралицата на пустинята" е премиерен филм на САЩ и Мароко, 2015. Режисьор е Вернер Херцог. В ролите са Никол Кидман, Джеймс Франко, Робърт Патисън, Деймиън Люис, Джени Агатър.

Хроника на пътешествието и романтичните преживявания на Гертруд Бел, изключително влиятелна изследователка, писателка, археолог и аташе на Британската империя в Близкия Изток от зората на 20-ти век. След Първата световна война пътуванията на Бел в Сирия, Мала Азия, Месопотамия и Арабския полуостров й позволяват да създаде ценни връзки с лидерите на племената в региона и да се превърне в единствената жена с политическо влияние върху британската имперска политика в Близкия Изток.

Филмът получи номинация за "Златна мечка" - Берлинале 2015.