300 лв. от общината или АПИ, ако счупим колата си в дупка
300 лв. от общината или АПИ, ако счупим колата си в дупка / DarikNews.bg, архив

Средно по 300 лв. са обезщетенията, които граждани получават, след като са потрошили колите си в изтърбушени шахти или улични дупки. Това показва обобщена справка от административните съдилища в цялата страна. Безброй са заведените дела за т.нар. непозволено увреждане.

В началото на годината например община Видин плати 209 лв. на застраховател. Кметството бе осъдено заради ма на улицата. По време на силен дъжд "Пежо" попаднало в необезопасена дупка на пътя. За повредите на предна броня, решетка и подкалници на автомобила било изплатено "Каско". Дружеството обаче завело дело с мотива, че общината има задължения за поддържането на улиците. Така кметството е платило и 490 лв. разходи по делото.

Разградчанин изкриви джанта в 14-сантиметрова дупка

Пак Видинският районен съд осъди АПИ-София за 290 лв. разноски по дело, след като застрахован автомобил, движещ се по републикански път Козлодуй-Видин, попада в яма. На автомобила са причинени материални щети, пише "Монитор".

6624 дела са завели граждани в Наказателното отделение на Варненския районен съд, като 40% от тях са административно-наказателни, образувани по жалби на граждани срещу актове на КАТ, НАП, ДАИ и др.

Кола пропадна в двуметрова дупка в Габрово

Заради дупки по улиците, бездомни кучета и непочистени от сняг тротоари софиянци са завели над 520 дела срещу Столична община през 2014 г. С исковете хората са поискали компенсации за изкълчен или счупен крак, заради заледени тротоари. Дела се водели и за сцепена джанта, спукана гумата, както и потрошено окачване на колата след пропадане в ями по пътя.