Над 120 вируса ни заплашват това лято, вижте как да се предпазите
Над 120 вируса ни заплашват това лято, вижте как да се предпазите / ThinkStock/Getty Images

Над 120 вируса ни заплашват през лятото, някои от тях в редки случаи могат да причинят дори диабет. Вирусът Зика обаче към момента не е проблем за страната ни, тъй като е съмнително дали той изобщо може да се адаптира към комарите у нас.

Това информира вирусологът акад. Ангел Гълъбов. Той припомни, че единственият начин за превенция от тези летни вируси е личната хигиена, тъй като ваксини срещу тях няма.

Летните вируси по никакъв начин не представляват летен грип, тъй като грипът е свързан с хладния сезон, отбеляза акад. Гълъбов. Летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два, като причиняват най-често болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство.

"В малък брой от случаите клиничната картина се проявява в резултат на преминаване на вирусите от тънките черва в кръвния поток, т.е. разпространение на вируса чрез кръвта и поражения в централната нервна система, най-честно т.нар. асептични менингити. Наред с това има щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето или причиняват поражения на произвеждащите инсулин клетки в задстомашната жлеза. т.е. те могат да причинят диабет", обясни акад. Гълъбов.

Срещу летните вируси обаче ваксина няма, заради което единственият начин за предпазване остава личната хигиена - измиването на ръцете, доброто измиване на плодовете и зеленчуците, както и много добра хигиена при приготвянето на месо.

Акад. Гълъбов успокои, че страната ни е вън от опасния за бременните жени вирус Зика, но не отхвърли всички възможности такъв да бъде донесен на наша територия.

"Не е нужно да се плашим с това заболяване Зика, въпреки че е възможно. Могат да го донесат например нашите спортисти. Но това не е проблем за възрастните, само за бременните жени", поясни той.

Най-рискови за летните вируси остават децата, както и хората с хронични заболявания. В заключение акад. Гълъбов информира, че екип от родни учени от Института по микробиология при БАН разработва нов метод на лечение на всички летни вируси чрез комбиниран препарат.