Александър Николов: В Рио целта ми е да сляза под 50 сек. в кралската дисциплина
Александър Николов: В Рио целта ми е да сляза под 50 сек. в кралската дисциплина / netinfo

Развълнуван, удовлетворен и уверен, че трябва да остане спокоен, за да постигне целта, която преследва – в Рио да преплува 100 м свободен стил, слизайки под 50 секунди. Този коктейл от емоции бушува в душата на най-добрия състезател на ПСК „Черно море” Александър Николов, съобщиха от клуба. Сашо отпътува да сбъдне най-голямата мечта в живота си – участие на олимпиада тази неделя. Първо от автогарата във Варна, където ще го изпратят семейството му, съотборниците и приятели. И по-късно – от София за Рио!

С присъщото си чувство за скромност суперплувецът на „Черно море” споделя: „ Осъзнавам, че евентуално първото слизане под 50 сек. за България ще се споменава винаги в плувните среди. Това е основната ми поставена цел и се надявам това да доведе до едно достойно представяне”. Само след броени дни ще му стискаме палци и ще отправим молитва да сбъдне цел № 1. Стори ли го – името му ще бъде записано със златни букви в аналите на българската плувна история.

Подготовката за игрите на варненеца, който е откровен, че е извървял пътя към Рио заедно със своя треньор – Никола Петров, протече на басейн „ Приморски ” . „ По различни причини предпочетохме да останем тук и да завършим започнатото. След олимпийската квалификация имахме точно един месец за подготовка до старта ми в Рио. Нямахме време да надграждаме формата ми, но се по старахме да я задържим и да изчистим някои неща по дистанцията ”, казва Николов . Осъзнава, че стъпвайки на бразилска земя - в олимпийското село, емоциите ще са още по-силни: „ Ще има вълнение, но в същото време трябва да запазя спокойствие преди старта . Няма да е лека задача ” . Александър ще пътува в компанията на родните състезатели по лека атлетика. Преди да се качи в самолета плувецът ще получи специалната екипировка за БГ олимпийците, дело на най-изтъкнатите дизайнери от световния концерн JOMA . Дрехите са от супермодерната „двойнодишаща“ материя, а маратонкит е, оборудвани с хитовата в момента memory памет .

Фаворитът на Сашо за олимпийско злато в неговата дисциплина -

100 м свободен стил е австралиецът Камерън Макевой. „ Той е с най-добро време за сезона и изглежда, че няма кой да го победи в Рио . Н о не отписвам и Нейтън Ейдриън, който ще даде всичко да защити олимпийската си титла от Лондон. За съжаление дисциплината ще загуби малко от блясъка си заради изключването на един руснак от участие в Рио – Владимир Морозов, който щеше да се бори за разпределението на медалите ”, коментира Николов . И добавя без колебание, че на рекордьора по олимпийски титли в плуването – Майкъл Фелпс, който се гордее с 18 златни медала от олимпиади, никак няма да му е лесно да завърши кариерата си на върха.

„ На тази олимпиада Фелпс ще има най-сериозна конкуренция досега. Ще има много трудна задача да завърши кариерата си на върха. Във всеки един от индивидуалните му стартове ще бъде сериозно затруднен. В бътерфлая най-голям шанс срещу него имат унгарецът Ласло Чех, който е с най-добри времена за сезона на 100 и  200 м и южноафриканецът Чад Ле Кло, който го победи в Лондон на 200 м бътерфлай. В съчетаното плуване , разбира се , битката ще е най-интересна със съотборник а му и другата звезда на световното плуване – Райън Лохти. Но каквото и да се случи, смятам че Фелпс няма какво повече да доказва пред света, а единствено на себе си. Фактът, че е на пета олимпиада и все още е на върха в класирането в спорт като плуването, говори сам за себе си ” . На въпрос има

ли притеснения от вируса з ика, който вилнее в Латинска Америка, Сашо отговаря, че   е информира н за предпазните мерки, които могат да се предприемат. Но повече го притеснява евентуален опит за терористична атака : Въпреки това казва: „Вярвам, че сигурността ще е на много високо ниво. Надявам се да не се случват такива неща, защото олимпийските игри целят обединение и мир ” .

За да осъществи цел № 1 пред него в Рио, Александър Николов ще следва безценните съвети на човека, с който заедно са сбъднали най-смелите си мечти в спорта – Никола Петров, главен треньор в ПСК „Черно море” и персонален наставник на олимпиеца от Варна. А той го насърчава да се концентрира върху начина, по който ще разпредели силите си по време на дистанцията. „Съветва ме също да запазя спокойствие и да вярвам, че мога да го направя, без да се пренавивам. Жалко, че Никола Петров няма да бъде на олимпиадата , защото извървяхме този дълъг път към Рио заедно , но няма да можем да го завършим също заедно. Въпреки това ще трябва да запазя увереност през цялото време ”, завърши Александър .