Министър Русинова: Безплатното обучение на парамедици е златен шанс за младите в Кърджалийско
Министър Русинова: Безплатното обучение на парамедици е златен шанс за младите в Кърджалийско / netinfo

Безплатното обучение на парамедици е златен шанс за младите в Кърджалийска област, заяви министърът на на труда и социалната политика Зорница Русинова в ЦСМП в Кърджали на среща с кандидати за парамедици, обучаващи се по проект „Активни н пазара на труда”.

Възможност за работа ще получат 35 млади хора, а проектът се реализира в още 7 спешни центъра в страната,  отбеляза министърът по време на срещата, в която участваха и народният представител Цвета Караянчева  и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.

Министър Русинова сподели,че страната ни е договорила за програмния период до 2020 година 235 млн.евро само за осигуряване на младежка заетост. Дава се шанс на младите хора от 15 до 29 години да се реализират на пазара на труда. Само за проекта „Активни на пазара на труда” по който ще се обучат парамедиците, са осигурени 26 млн.лв.

 

В Кърджалийска област шанс за работа ще получат 70 младежи, които нито учат, нито работят през последните 4 месеца.Ще бъдат предпочетени хора, които нямат регистрация в Бюрото по труда през последната година. От тях ще бъдат избрани 35 души,които ще се обучат за парамедици в продължение на 6 месеца.Обучението не само е безплатно,но и обучаваните ще получават стипендия.След завършването на курса,те ще бъдат назначени за 6 месеца в ЦСМП-Кърджали.