Проди: ЕС може да спечели от евентуално напускане на Великобритания
Проди: ЕС може да спечели от евентуално напускане на Великобритания / БГНЕС, архив

ЕС може да спечели от евентуално напускане на Великобритания в резултат на референдума, насрочен за 23 юни. Това заявява бившият италиански премиер и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди в статия, която помества в. "Месаджеро", предаде ТАСС.

"При все че се надявам (кралството) да не излезе (от ЕС), убеден съм, че в случай на Брекзит Евросъюзът ще успее да открие компромиси, осигуряващи възможност не само да запазим тесните икономически връзки, изградени през последните години, но и да създадем политически и военни алианси от общ интерес" за държавите членки, пише той.

Негативен аспект на евентуалния Брекзит според Проди е "посланието за слабост и уязвимост" на ЕС.

"Множество страни, от Индия до САЩ, дори Австралия и много други, поради исторически причини и специални политически и икономически връзки гледат на Европа през призмата на Великобритания. Нашият имидж пред света не може да не пострада от този Брекзит", отбелязва бившият премиер.

Той допуска също, че британският референдум може да засили антиевропейските нагласи. При всяко положение моментът е "повратен" за ЕС и се налага Европа да вземе "исторически решения", добавя Проди.

80% от близо 800-те хиляди поляци, живеещи във Великобритания, ще останат в кралството, ако то напусне ЕС, и едва 3% ще се върнат в Полша. Това показват публикувани днес в полски медии резултати от допитване на полския център IBRiS, осъществено от 15 до 17 юни, информира АФП.

10% от запитаните поляци заявяват, че ако при Брекзит бъдат принудени да напуснат Великобритания, ще се установят в друга държава от съюза. "Почти никой не иска да напусне Великобритания", изтъква Марчин Дума от социологическия център. А над половината участници в анкетата заявяват, че смятат да подадат молба за британско гражданство.

След разширяването на ЕС от 2004 г., когато общността прие ред централноевропейски държави, поляците станаха мнозинство сред хората, решили да търсят по-добър живот във Великобритания. Повечето поляци в кралството обаче не са негови поданици и нямат право да участват в референдума.

При все това анкетата на центъра IBRiS показва, че близо 80% от полските имигранти одобряват реформите, предложени от премиера консерватор Дейвид Камерън и целящи да затруднят достъпа до семейни помощи за чужденци. Предстоящият референдум ще се отрази и върху този проект, допълва АФП.

Източник: БТА