Мечки нападнаха две стада с овце в Смолянско, три са жертвите на дивите зверове
Мечки нападнаха две стада с овце в Смолянско, три са жертвите на дивите зверове / снимка: dariknews.bg/архив

Мечки нападнаха две стада с овце, като три животни станаха жертва на дивите зверове, съобщиха от РИОСВ - Смолян. Две от тях са убити при нападение на стравница в местността „Чепеларските ливади“, на 2 км. от махала Кукувица в землището на с. Широка лъка, общ. Смолян.

Стадото, което е било от 230 овце и собственост на Тодор Присадов било изненадано по време на паша вчера около 17 часа. Собственикът разбрал за нападението, след като чул лаенето на кучетата, а малко след това видял и трупа на една от овцете. Намерените следи на мястото са били с размер 13 на 13 см.

Другото нападение на стадо е по време на празниците. Тогава мечката си набелязала стадото на Стоян Аврамов, който отглежда 214 овце в района на село Дряновец, община Чепеларе. Дивият звяр успял да се докопа до една от овцете , които са били в ограждението, извлякъл я през оградата и убила на 20 м. от обора.Експертите от екоинспекцията установили следите от влачене на животното от мечката пред селскостопанската постройка. Измерили и следа от лапата на звяра - 10 на 10 см.

Комисия ще изготви предложения за обезщетяване на собствениците.