Лютви Местан призова 22 май да стане официален празник
Лютви Местан призова 22 май да стане официален празник / netinfo

Призив събитията от Възродителния процес на 22 май 1989 г. да не се политизират, а датата 22 май да се чества като официален празник на българската демокрация отправи днес от каолиновското село Пристое лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Той беше там, за да почете паметта на жертвите на Възродителния процес, които по думите му са се борили не само за естествените си права, но и в името на българската свобода и демокрация.

"Отправих същия призив още преди две години при откриването на стадиона в Пристое", каза той и разкритикува случилото се на площада в Джебел на 19 май.

Той допълни, че преди седмица е бил поканен в Демир баба теке и село Пристое, но отказал да присъства, тъй като политическата му култура не му позволявала да се намесва в мероприятие, организирано от друга политическа сила. "Днес обаче на деня на самата трагедия сме тук, за да изразим почитта си", заяви Местан.

Той коментира и днешното изявление на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за това, че е направен компромис в държавите извън България да се разкрият по максимум 35 секции. "Това е тежка и гнусна демагогия, защото на последните избори в Турция бяха разкрити 136 или 139 секции, т.е ще имаме 3-4 пъти по-малък брой секции", възпротиви се Местан и определи решението като "първичен обикновен фашизъм", който дискриминира българските граждани на етно-религиозна основа.