Отлагат втория етап на проекта ЕкзоМарс за 2020 г.
Отлагат втория етап на проекта ЕкзоМарс за 2020 г. / Guliver/Getty Images

Вторият етап от съвместния проект на Роскосмос и на Европейската космическа агенция (ЕКА) "ЕкзоМарс" се отлага от 2018 за 2020 г., съобщава руското космическо ведомство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Изстреляха ракета към Марс, ще търсят живот с българска апаратура (ВИДЕО)

"Оценявайки възможностите за създаването на условия за успешната реализация на проекта се стигна до извода, че взимайки предвид забавянията при изпълнението на работата на европейските и руските промишлени подизпълнители и на доставката на научни прибори, оптималното решение е да бъде даден стартът на мисията ЕкзоМарс през юли 2020 г.", се казва в съобщение за медиите.

В него се изтъква, че руските и европейските специалисти са положили всички усилия, за да спазят графика на "ЕкзоМарс" с предвидено изстрелване през 2018 г. Но след проведения анализ на специално създадената група от експерти в рамките на Tiger Team, в който са включени специалисти от ЕКА и Роскосмос, беше взето решение за отлагане на старта на проекта.

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" беше изстреляна на 14 март от космодрума Байконур с помощта на ракетата "Протон-М". В състава на мисията са включени апаратът Trace Gas Orbiter и демонстрационният спускаем модул Скиапарели. Те ще пристигнат на Марс през месец октомври.

"ЕкзоМарс" изпрати първите снимки на път за Червената планета (СНИМКА)

Орбиталният модул TGO ще търси следи от живот на Червената планета, анализирайки състава на атмосферата й за газове, особено такива съдържащи въглерод, като метана. Той е интересен за учените, защото произходът му е 90% биологичен и се задържа кратко.

Спускаемият апарат "Скиапарели" ще тества технология за навлизане в марсианската атмосфера, спускане и кацане. Тя ще бъде използвана за бъдещия роувър "ЕкзоМарс", който се очаква да бъде изстрелян през 2018 г., за да изследва марсианския грунт в дълбочина, отново в търсене на следи от органичен живот.