Оперната прима Красимира Стоянова с голямо дарение за Талант без граници
Оперната прима Красимира Стоянова с голямо дарение за Талант без граници / netinfo

Дарение в размер на 9747.50 лв. направи известнoто българско сопрано Красимира Стоянова за благотворителната кампания за обновяване на музикалните инструменти на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, която Общинска фондация  „Русе – град на свободния дух“ стартира в началото на 2016 г.

Красимира Стоянова е най-успешната българска оперна певица по световните сцени от своето поколение. Учи цигулка в Музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе и продължава образованието си в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София. Световната си певческа кариера стартира през 1998 г. във Виенската опера. През 2009 г. е удостоена с титлата „камерзенгерин” - най-високото признание за оперни певци в Австрия. Публиката я аплодира в Метрополитън опера - Ню Йорк, „Ковънт гардън” - Лондон, театър „Лисео” - Барселона, Баварската опера, оперите в Хелзинки, Тел Авив, Буенос Айрес, Вашингтон, Торино, Хамбург, Кьолн, Рио де Жанейро...

Кампанията „Талант без граници“ има за цел да осигури по-добри условия за творческа дейност на младите музиканти и техните преподаватели. Музикалните инструменти в училището не са подменяни от 50 години и не са в добро състояние. Сумата, необходима за поправката на старите или закупуването на нови е непосилна за бюджета на училището. Спешно са необходими средства в размер на 300 000 лева за:

·         Смяна на механиката на концертния роял Steinway в зала „Русе“ – 9750 лв.;

·         Закупуване на нов роял за концертния  салон на училището – 136 500 лв.;

·         Смяна на механиката на 25 пиана  –  24 375 лв.;

·         Постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти  – 146 250 лв.

Подробна информация за кампанията, съдържа банерът, който е публикуван на страниците на училището www.artrousse.com и Фондацията www.free-spirit-city.eu.

За целите на благотворителната кампания Фондация „Русе – град на свободния дух“ разкри специална банкова сметка:

Фондация „Русе – град на свободния дух“

IBAN:BG80BPBI79211044468903;BIC:BPBIBGSF

“Юробанк България” АД

За благотворителната кампания “Талант без граници“

Ruse Free Spirit City Foundation

IBAN: BG80BPBI79211044468903; BIC: BPBIBGSF

Eurobank Bulgaria AD

For the Talent without Boundaries Charity Campaign

В знак на съпричастност Управителният съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“ взе решение от бюджета на организацията за каузата да бъде направено и едно от първите дарения в размер на 10 000 лв.

Освен него до момента на банковата сметка на кампанията са постъпили дарения в размер на 17,643.51 лева.

 

Екипът на Фондацията призовава всеки, който има желание да подкрепи  младите таланти от НУИ “Проф. Веселин Стоянов“, да се включи в благотворителната инициатива.