Осъдиха условно син на италиански политик за присвояване на пари
Осъдиха условно син на италиански политик за присвояване на пари / Thinkstock/Getty Images

Синът на основателя на "Северната лига" - крайно дясно италианско движение, известно с кампаниите си срещу корупцията и миграцията, бе признат днес за виновен, че е използвал партийни пари за лични нужди, предаде ДПА.

36-годишният Рикардо Боси бе обвинен в присвояване на 158 000 евро от партийната каса и получи условна присъда от 18 месеца затвор. С присвоените пари той изплащал издръжката на бившата си жена и различни други лични сметки.

Адвокатът му нарече присъдата твърде сурова и се зарече да я обжалва. Той добави, че Боси-младши е бивш състезател по автомобилизъм, участвал в много ралита, а сега е безработен и разорен.

Срещу неговия баща - Умберто Боси, и полубрат му Ренцо също предстоят съдебни процеси по сходни обвинения, както и срещу бившия ковчежник на "Северната лига" и други партийни чиновници.

Боси основа лигата през 80-те години и дълго време бе централна фигура в италианската политика. Няколко пъти бе и министър. Той се оттегли като партиен лидер през 2012 г. заради скандала с партийните пари, в който се оказа замесено цялото му семейство. 74-годишният Боси все още е депутат в долната камара на италианския парламент.

Източник: БТА