Откриха 14-то Международно изложение-договаряне Пчеларство-Плевен 2016
Откриха 14-то Международно изложение-договаряне Пчеларство-Плевен 2016 / dariknews.archiv

С думите на Айнщайн, че ако пчелите загинат или изчезнат от земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот, председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави организаторите на Международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2016" и всички производители на мед, участници в 14-то му поредно издание, което се провежда в Плевен от 11 до 14 февруари.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева пожела на всички участници откриване на нови пътища, които да доведат до още по-големи успехи в бранша.
Тя отбеляза, че за пореден път изложението е по-голямо, с повече участници и най-вече, с по-добри резултати в сектора за изминалата година.

Над 11% е ръстът на пчелните стопанства в страната за 2015 г. Увеличение с 27% бележи и окрупняването на пчелните стопанства.
Отрасълът е експортно ориентиран като в голямата си част продукцията отива на външните пазари. "Едни от най-големите пазари са тези на потребителите с най-високи изисквания към качеството на продуктите, като Германия например. В този смисъл е очевидно, че продукцията на нашите производители е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари", каза министърът на земеделието.

Министър Танева съобщи, че от първи март, ще стартира мярката за осигуряване на пашуване на пчелите, която ще доведе до компенсаторно плащане, което от своя страна ще подкрепи пчелните семейства.

Тя каза, че през 2015-та г. около 350 пчелни стопанства са кандидатствали по различните мерки на програмата за развитие на селските райони и повечето от тях ще бъдат подкрепени.

На събитието присъстваха областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев

Пчеларското изложение се организира от „Партнерс Експо" ООД, Областен пчеларски съюз, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на Плевен.