Откриват Международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2016
Откриват Международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2016 / dariknews.archiv

Днес от 10:00 часа в Плевен ще бъде открито Международно изложение-договаряне "Пчеларство-Плевен 2016". Официални гости на събитието ще бъдат евродепутатът Мария Габриел и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, земеделският министър Десислава Танева, областният управител Ралица Добрева и кметът на Плевен Георг Спартански. Поканени са и евродепутати от Комисията по пчеларство към Европарламента.

Изложението се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, областния управител на Плевен Ралица Добрева и Община Плевен. Организатори са „Партнерс Експо" ООД и Областния пчеларски съюз и Националните пчеларски браншови организации.

По традиция изложението ще се проведе 11 до 14 февруари в бизнес център "Mania Tower" в Плевен.

Програмата за деня предвижда представяне на Националната програма по пчеларство - настоящия и новия период 2017/2019 г. Лекцията от 11,30 часа ще води Кирилка Янина - началник сектор „Пчеларство, мляко, интервенции" към ДФ „Земеделие".

В 14:00 часа в зала „Плевен" на Областна управа ще започне и Национална конференция по пчеларство, организирана от евродепутата Мария Габриел.

За 12 и 13 февруари ще бъде представянето на пчеларски фирми, нови технологии в бранша и интересни практики на работа в чужбина, като специално внимание ще се обърне и на темата за биологичното пчеларство.

Традиционна част от изложението ще бъде отново конкурсът за детска рисунка „Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Официално награждаване на децата, отличени в него ще бъде на 14 февруари /неделя/ от 11:00 часа. Тогава ще бъдат обявени и отличените във фотоконкурса на пчеларска тематика.

Официалното награждаване на участниците в изложението и връчването на приза „Най-проспериращ млад пчелар на България през 2014 г." ще бъде същия ден от 12:00 часа. Наградата се връчва съвместно с фондация „Еврика".