Включиха Румян Занев в енциклопедията на българските хореографи на народни танци
Включиха Румян Занев в енциклопедията на българските хореографи на народни танци / Капански ансамбъл

Хореографът Румян Занев и голяма част от творчеството му са представени в излязлата преди броени дни втора част на енциклопедията „Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци”.

В книгата си академик Красимир Петров представя най-ярките български творци в областта на хореографията на фолклорна основа, автори от различни поколения с изключителни заслуги към националната ни култура.

Директорът на Капанския ансамбъл Румян Занев е в компанията на още 26 свои колеги от всички кътчета на родината, които авторът нарича втората вълна хореографи, учили се и работили заедно със „златното” поколение творци: Маргарита Дикова, проф. Кирил Дженев, Методи Кутев, Иван Тодоров и други.

Авторът  детайлно е разгледал повече от дузина произведения на Румян Занев. Пръв е моминският „Танц с възглавници”, следват мъжкият „Капански танц”, смесеният дивертисментен танц „Хърцойски мотиви”и ансамбловият „Разградски  песни и танци”. Специално място е отделено танците на Занев за деца. Тук са камерните „Кукли”, „Грънчарчета”, тематичният „На село” и смесеният „Пуста младост”.

 

В творческата биография на Занев вече са общо над 50 танца, повечето от които описани в енциклопедията.