Гласуваха и заплатите на кметовете: от 481 лв. до  2600 лв.
Гласуваха и заплатите на кметовете: от 481 лв. до 2600 лв. / netinfo

На първата си работна сесия местните парламентаристи одобриха докладната, внесена от кмета д-р Валентин Василев, с която се определят работните заплати на кметовете на кметства, председателя на Общинския съвет и на самия градоначалник.

Съветниците имаха уточняващи въпроси, свързани с критериите за определяне на възнагражденията, предложение за изменение обаче направи само Хами Хамиев. Той представи списък с нови заплати на селските кметове, съобразен с това, че през 2016 г. ще има увеличение на минималната работна заплата и на практика ще има селски кметове с възнаграждения, близки до минимума. Предложението на Хамиев бе за всеки от селските кметове увеличение с между 50 и 90 лв. спрямо предложените от д-р Василев. Гласуването на тези цифри обаче предизвика масово въздържане у съветниците – подкрепиха го само шестимата съветници от ДПС и отлюспената Фатме Селим, „въздържал се“ гласуваха 22-ма, а двама съветници от РБ бяха против.

От докладната става ясно, че заплатата от 2600 лв., определена за новия кмет, е максималният размер за общини с подобно население. За кметове на села с население над 2500 човека минимумът е 400 лв., максимумът – 1450 лв., за села от 501 до 2500 човека – от 390 до 1400 лв., а за села под 500 души – от 380 до 1300 лв. За селските кметове от община Разград предложенията са около средното ниво за съответното население. За по-големите села са съотносими със заплатите на директори на дирекции в общинската администрация, а за по-малките – със старшите експерти – обясни д-р Василев.

Предложението му бе подкрепено от 23-ма съветници, „въздържал се“ гласуваха 8 – шестимата от ДПС и Митко Ханчев и Веселин Спасов от РБ. Част от това решение е и заплатата на председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, която ще получава 90% от кметската заплата или 2340 лв.

Ето какви заплати ще получават селските кметове:

Гласуваха и заплатите на кметовете от 481 лв до  2600 лв
netinfo