Помилваната от Обама пуйка Ейб предизвиква вълнения в Китай
Помилваната от Обама пуйка Ейб предизвиква вълнения в Китай / Guliver/Getty Images

Ейб, името на помилваната пуйка от президента на САЩ Барак Обама по случай Деня на благодарността, предизвика политически дебат в Китай, където се пошегуваха на гърба на японския премиер, съобщава Асошиейтед прес.

Като част от наложилата се традиция в Белия дом, в сряда държавният глава на САЩ помилва две пуйки и ги спаси от коледната трапеза. Те бяха кръстени съответно Онист и Ейб с английска транскрипция Abe. Eйб е бил и прякорът на президента Ейбрахам Линкълн и поради тази причина пернатото се сдобило с това име.

Но поради лоша интерпретация в китайските медии пуйката се появила под името Абе. А това предизвика доста подигравки на гърба на японския премиер Шиндзо Абе. Доста коментари изтекоха в китайските социални мрежи относно сравняването на японския държавник с животно.

Много китайци изпитват все още неприязън към японците, след като те окупираха голяма част от Китай по време на Втората световна война, припомня агенцията. Лошият превод на Ейб беше огласен от Китайското държавно радио, а след това бе използван от останалите китайски медии.

Източник: БТА