Обвиняем остава в ареста, принудил с насилие жена да си продаде апартамента
Обвиняем остава в ареста, принудил с насилие жена да си продаде апартамента / Дарик, архив

Богомил Митев от Добрич остава в ареста, съобщават от Апелативен съд – Варна. Близо 8 месеца той е зад решетките, разследван за изнудване, осъществено с насилие и заплахи, при което са причинени значителни имуществени вреди на друго лице. Днес Варненският апелативен съд определи като законосъобразно определението на Окръжен съд Добрич от 5 ноември тази година, с което на обвиняемия е отказано да му бъде изменена в по-лека мярката за неотклонение.

Пресслужбата на съда припомня, че 50-годишният добричлия е в ареста от 23 април, след като беше привлечен към наказателна отговорност за изнудване, извършена спрямо Ат. Костадинова в периода от 30 септември 2013 до края на август 2014 година в Добрич и в к.к. „Албена”. Обвиняемият принудил пострадалата чрез заплахи и насилие да продаде апартамент и с това й причинил значителна имуществена вреда.

По това досъдебно производство в последствие като обвиняеми са привлечени още две лица – Ивелин Дим. и Йвайло Хр.. Тримата мъже са обвинени, че в съучастие помежду си, с цел имотна облага принудили със заплахи за убийство Костадинова да продаде апартамента на баща си и с това причинили значителна имотна щета в размер на 62 952 лв. Спрямо пострадалата жена е упражнена принуда, заплахи за убийство и насилие от страна на тримата. Така те „мотивирали” жертвата си да продаде жилището на баща си на цена, която те са й посочили.

Тримата са се облагодетелствали, като продали апартамента на пазарната му стойност. След привличането на всички, разследвани по това досъдебно производство, делото е било изпратено на Специализираната прокуратура в София. С нейно постановление от 16 октомври тази година досъдебното производство е прието за наблюдение, а разследването е възложено на следовател от Националната следствена служба. Предстоящо е преквалификация на деянието в изнудване, осъществено от повече от 2 лица, придружено със заплахи за убийство и нанасяне на значителна имуществена вреда.

За да потвърди днес най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Богомил Митев, Варненският апелативен съд сподели аргументите на първата съдебна инстанция, според които събраните в хода на следствените действия доказателства обосновават предположението за участието на обвиняемия в изнудването. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него наказанието е от 5 до 15 години затвор.

Митев има богатото съдебно минало, осъждан е многократно за други престъпления.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.