БСП алармира за спиране на втора обществена поръчка
БСП алармира за спиране на втора обществена поръчка / dariknews.archive

На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен председателят на общинската организация на БСП в града Цветко Цветков съобщи за втора прекратена обществена поръчка. По думите му става въпрос за "неумение на общинската администрация да се ориентира правилно при решаване на проблеми, чрез Закона за обществените поръчки", поради което след отказ на Агенцията за обществените поръчки е спряна процеурата за ремонта на надлеза на пътя в село Опанец към Циментовия завод.

"Отново пред нас е един опит за заобикаляне на процедурата на Закона за обществените поръчки от кметската администрация, в резултат на което се спира изпълнението на този проект и така се губи един сериозен финансов ресурс, който е на стойност 665 000 лева", каза Цветков.

Той обясни, че причината за спирането на проекта е, че общината е обявила пряко договаряне за изпълнител без да има законово право и тук "общинската администрация е направила опит за заобикаляне на процедурата на закона в резултат на което е спрян изключително важен проект, защото надлезът е в аварийно състояние", посочи Цветков.

Това е втори случай, при който са създадени условия Плевен да не получи средства заради пропуски на общинската администрация.
Съвсем наскоро бяха отказани от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии 2 милиона лева за ремонт на улици в Плевен.

"Кметът е подведен очевидно и въпросът е, защо не се оползотворяват средствата", каза Цветко Цветков като добави, че единственото положително нещо тук е, че изпълнението на проекта е възложено на общинската фирма "Инжстрой".

Той заяви, че общинските съветници от БСП ще внесат питане в предстоящата сесия на Общинския съвет, как ще бъдат разрешени тези два случая в интерес на града. Както и дали няма да бъдат загубени двата милиона от първата спряна поръчка, ако не бъде възстановена процедурата.