Санират и старите къщи с европари
Санират и старите къщи с европари / снимка: Дарик Варна, архив

Старите сгради, които са недвижими паметници на културата, ще могат да бъдат санирани с пари по Оперативната програма "Региони в растеж". Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

За европари ще могат да кандидатстват както сгради общинска и държавна собственост, така и частна собственост, обясни министърът. Така ще могат да бъдат възстановени старите къщи както във Варна, така и в други градове. Санирането ще се прави отвътре, за да се запазят фасадите на сградите, обясни Павлова.

Към сумата от 1 млрд. лв., заделена от правителството за програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради, ще бъдат добавени 300 млн. лв. от Оперативна програма "Региони в растеж". Условието към общините е минимум 40 на сто от тези евросредства да отидат именно за многофамилни сгради.

Варна не е в челните места, но напредва. Тук сключените договори за безплатно саниране са около 30. Броят на сградите, одобрени за финансиране в цялата страна, е около 1500, отчете министърът.

Според Павлова пикът ще е догодина, когато и по-малките и тухлени сгради ще могат да кандидатстват за безплатно саниране. А от първите ремонти станало ясно, че санирането на средно голям панелен блок излиза между 500 и 600 хиляди лева.

Министър Павлова отново се обяви против незаконното строителство, визирайки „Максуда" и Гърмен. „В голяма част от случаите това са постройки, които не само че са незаконни, но и опасни и за живота и здравето на хората, които живеят там", изтъкна тя.

„Всички сме равни пред закона и никой не може да строи незаконно", категоричен бе строителният министър.

Във Варна Лиляна Павлова се включи в осмия редовен Летен университет на Младежката структура на ГЕРБ. Домакин на форума е хотелски комплекс в курорта "Св. Св. Константин и Елена".