Борисов:”Европа да се готви за хуманитарна криза, ако не се справим с бежанците”
Борисов:”Европа да се готви за хуманитарна криза, ако не се справим с бежанците” / Дарик Добрич

Трябва да се направи така, че бежанците да останат по родните си места, или Европа трябва да се готви за огромна хуманитарна криза през зимата, заяви в Шабла премиерът Бойко Борисов по повод ситуацията по границата с Македония и бежанския натиск.

По думите на Борисов няма европейски лидери, хора от европейската администрация, дори обикновени хора, които да не притесняват от проблема с бежанците.

„И аз многократно съм казвал, че докато САЩ и Русия не се разберат по основни въпроси, тази бежанска вълна ще залива Европа и Европа ще страда. Колегите трудно признават тези неща на глас”, заяви министър-председателят.

Той коментира, че вече въобще не се говори за Шенген, държави издигат мрежи, всичко се е объркало и то само защото за Сирия не може да се намери необходимото решение.

Борисов заяви, че заради проблема с бежанците българските граничари вече изнемогват. По думите му МВР и Гранична полиция са поискали допълнителни 204 млн.лева до края на годината. Премиерът допълни, че малки контингенти от армията могат да помогнат на границата, защото реагират по-бързо, имат по-добра техника и спомагат за повече стабилност. Борисов нарече спекулации твърденията, че някой може да използва сила срещу бежанците.