Защо хората обичат да си подслаждат кафето?
Защо хората обичат да си подслаждат кафето? / Thinkstock/Getty Images

Британски учени откриха защо повечето хора обичат да си подслаждат кафето - те го правят не защото имат пристрастеност към захарта, а понеже по този начин убиват горчивината на ароматната течност, пише в. "Дейли мейл".

Вестникът се позовава на изследване на специалисти от университета в Йорк. Те използвали принципите на молекулярната термодинамика, за да проследят взаимодействието на кофеина, водата и захарта в чашката с кафе.

Питанка с Драго Симеонов: Защо кафето е магически разхлабител?

Оказало се, че захарта не само редуцира горчивината на кафето, но също така променя и химическия му състав.

Екипът на д-р Шеиши Шимицу изтъква, че кофеинът успоредно с ободряващите си свойства, придава и горчивия вкус на ароматното питие. Но тази горчивина не допада на много от неговите почитатели. И тук на помощ идва захарта. Молекулите му имат свойството да прилепват една в друга, когато попаднат във воден разтвор и в присъствие на захарта. Именно при това взаимодействие на трите елемента се получава по-малко горчивия вкус на кофеина.

Източник: БТА