Откриха претоварната станция за отпадъци край Балчик
Откриха претоварната станция за отпадъци край Балчик / Дарик Добрич

Претоварната станция за отпадъци край Балчик беше открита с официална церемония. Съоръжението, в което са вложени 4 094 548 лв., ще обслужва крайморските общини Балчик, Каварна и Шабла. Теренът на площадката е в местността Момчил, на около 6 км от Балчик. Заобиколен е от земеделски земи и кариери.

Обектът разполага с производствено хале, площадка за зелено компостиране, гаражи с автомивка и ремонтно-механична работилница, регистрация и охрана, административно - битовата сграда. Очаква се следващия месец да бъде доставено последното оборудване и съоръжението да започне работа през септември.

Лентата на новата претоварна станция беше прерязана от зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, кмета на Балчик Николай Ангелов, кмета на Добрич Детелина Николова и областния управител д-р Маргарита Новоселска.

Годишно Балчик генерира около 16 000 тона отпадъци, коментира Николай Ангелов. Целта е след сепарирането и компостирането само 60% от това количество да бъде транспортирано до депото в Стожер. Отпадъците ще се извозват със специални ремаркета, снабдени с пресоваща техника.

Николай Ангелов съобщи, че следващата седмица ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител за рекултивацията на съществуващото старо депо на Балчик и изрази надежда крайморската община да стане първата в областта, която ще рекултивира старото си сметище. Проектът за рекултивация е на стойност над 2 400 000 лева, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС.

Претоварната станция край Балчик е част от мащабния проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич”, който включва още регионалното депо за отпадъци в село Стожер, довеждаща инфраструктура до него и претоварна станция в Тервел, която също се очаква да заработи през септември.  Общата му стойност е 38 877 375 лева, осигурени по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”  Регионалната система за отпадъци ще обслужва общините в Добричка област и шуменската Никола Козлево.

Системата е съобразена с всички екологични норми и изисквания и дава възможност за екологосъобразно третиране на отпадъците, посочи зам.-министър Живков.
"Тя дава възможност от отпадъка да се извлича ресурс, което е най-важното, защото България е поела ангажимент пред ЕС до 2020 година да бъдат рециклирани 70%  от строителните материали и повече от 50% от битовите отпадъци”, отбеляза още зам.-министърът.

По думите му в България е заложено да има 54 регионални системи за отпадъци, от които 38 вече са готови, по девет се работи, а три са проблемни - в Бяла, Разлог и Ямбол. Добрич е добър пример за това, какво трябва да представлява една регионална система, каза още Красимир Живков. Той пожела на общините устойчиво развитие, опазване на околната среда и успешно усвояване на средствата по оперативна програма „Околна среда”,  която в новия програмен период  има ресурс от 1.700 млрд. евро, от които 288 млн. са за опазване на околната среда - по приоритетна ос 2, направление "Отпадъци".