Р. Леонидов: Първо да се сърдим на себе си, после на политиците и накрая на циганите
Р. Леонидов: Първо да се сърдим на себе си, после на политиците и накрая на циганите / БГНЕС

Един референдум за изборните правила е по-скоро губене на политическо и човешко време, смята поетът и публицист Румен Леонидов. „Сега ще питаме, след това ще се окаже, че много малко хора са гласували и пак ще се отложат промените в изборната система", коментира той в интервю за предаването на Дарик „Междуредие". Според Леонидов политическата класа мисли основно за това дали ще спечели следващ мандат, но се страхува да опита какъв ще е ефекта от задължителното гласуване или от евентуална забрана да участват в избори хора с незаконна регистрация.

Въвеждане на задължително гласуване, на ценз за грамотност за избирателите или на забрана да участват в избори хора без законна или постоянна адресна регистрация - това според Румен Леонидов са част от механизмите за решаване на проблема с ромските гласове, които често се използват от политическите партии.

„Първо трябва да се сърдим на себе си, после на политиците, които си избираме и накрая на циганите", коментира публицистът по повод протестите в Гърмен и проблема с ромите. Той подчерта обаче, че там едни озверели хора се изправят срещу други озверели хора, защото по думите му бедни духом са както крадящите цигани, така и младежите, които възприемат национализма като побой, а не като просветителско дело за издигане на нацията.

Притесних се от озверелите лица на българчетата /бел. ред. на кадрите в репортажите от Гърмен/, от това, че отиват полупияни или надрусани да защитават една кауза, която е справедлива. Тя не е национална, защото в нашата нация и циганите са там, и турците, и евреите, и арменците, и власите, и татарите - всичко, което е в границите на България е една нация. Включително и руснаците, които живеят тук от години. Така че не е национален проблем, това е социално-битов проблем, който трябва да се защитава по друг начин.

Трябва да се съборят къщите, които не са законни. Особено на тези, които са дошли наскоро под чадъра на ДПС там и лично на този Башев. Да се види персоналната вина на всички досегашни кметове от 20 години насам, не тази кметица нещастна, която ще обере калая, а всички досега. Кой е позволил върху нерегулирани земи да се строи, нека да се каже този, този и този кмет през тези години не си мръднаха пръста. И дори и да не ги осъдят или пратят в затвора, нека следващите кметове да знаят, че ако направят подобно престъпление служебно, ако си затворят очите или ако се поддадат на натиск, след време техните образи за срам на техните роднини ще се появят в медиите.

Виновните май ги нямаше обаче нито от едната страна, нито от другата страна на барикадата в Гърмен? Те са някъде в политиката в годините назад или в днешната политика....

Така е. Тук едни бедни духом хора се изправят срещу други бедни духом хора. Защото озверелите лица на тези момчета и наглостта им да хвърлят бутилки по медиите, за разлика от по-възрастните и улегнали мотористи. Те съвсем дисциплинирано знаят, че това е сериозна застрашителна команда от хора, които отиват и демонстрират своята сила и присъствие, за да стреснат, за да разберат, че няма лабаво. Това по-скоро не е предупреждение към циганите, а към правителството и към всички, които са на власт.

А иначе виновниците ги нямаше, виновниците са предимно в българското... в нашата градинка, защото нито като общество, нито от страна на политиците, тези хора бяха накарани да учат и после да работят. Защото ти какво ще работиш, когато нищо не знаеш?!?

Извинявайте, но ако има някой виновен, това сме ние българите, мнозинството, които търпим нашите политици да оставят една част от нашата нация да живее в тотална мизерия - духовна, материална и културна, безпросветни! Родиха се деца - няколко поколения циганета, които нямат страх от нищо. Когато едно същество е доведено до това, че то освен че е гладно, си задоволява инстинктите без всякакви задръжки. Ами то изяжда два компота, удря два шамара на бабичката, изнасилва я и накрая я убива за всеки случай, за да не говори. Инстинкти, само инстинкти! Много се извинявам, но част от това население е полу-животинско и няма какво да се сърдят и да подскачат лидери на ДПС, че така не се говори! Така не се говори срещу цивилизовани цигани - имам приятели цигани, които са по-чисти от българите.

От друга страна тези деца българчета, на които видях озверелите физиономии на протеста, които са фенове, които викат за „Левски" или срещу „Левски", за ЦСКА или срещу ЦСКА, те са не по-малко бездуховни. Те са озверели също. Зверчета, които нямат представа, че национализмът е просветителско дело, това е да събудиш нацията, да облагородиш обществото, да го издигнеш на друга основа, да го култивираш, а не да го биеш просто.

Докога обаче ще хващат почва тъкмо сред хора, които се наричат националисти и патриоти, призивите „Да ги изселим циганите, да ги изгоним, да си направят собствена държава!" - чух отново такива призиви?

Е как ще се изселят?!? Те първо няма къде да се изселят. Истината е, че специално това племе най-добре беше по време на тоталитарния режим, защото той се отнасяше изключително тежко и вулгарно към всички, които не слушат. Не дърпаха уши, а биеха и вкарваха в лагери. И там не съзнанието, а страхът определяше послушанието.

Сега трябва в цяла България да се прегледат всички случаи на незаконно строителство, да им се даде възможност да си купят, да си построят и да се вкарат в чисто битовата култура. Да бъдат накарани да учат - иначе никакви социални помощи!

И тук да не се правят на интересни политиците, а трябва да вземат мерки! Една част от тях е или трябва задължително гласуване или въобще да не им дават право да гласуват. Ама човешки права ... знам, че във всяко нещо демокрацията е като свещена крава и не се пипа. Какво ще каже Брюксел?!? Няма никакво значение какво ще каже Брюксел, защото проблемът, който ние имаме с това малцинство и което цъка като етническа бомба, не с турското малцинство - то слава Богу, има водачи и е много по-работливо от част от българите, но имат лидери. Тука няма лидер, тук ДПС успя като най-мощната икономическа групировка в политиката да ги припознае, да ги приласкае и да стане техен социален или политически закрилник, като така да си вдига броя на гласоподавателите.

През 1901 г. е забранено на част от ромите да гласуват - говорихме за това преди дни с Росен Тахов, който е описал тези факти в книгата си.

Да, пуснах този текст във „Факел". Забранено е тогава на тези, които са скитащи и на тези, които не са християни, което пък е доста смешно сега това. Но днес ние смеем като политическа система да направим нито една крачка наляво или надясно и да опитаме как е - задължително гласуване или да въведем ценз за грамотност. Създаваме едни хрантутници, защото не може тези деца да растат и да не могат да си напишат името.

Отмъщението е насилие, насилието ражда насилие, но и безсилието ражда насилие - това трябва да се схване и не само да се правят магистрали, а да се работи върху тези проблеми конкретно. Но няма политик, дори такъв наежен като Бойко, няма смелостта да наложи - сега ще видим Гърмен. Хайде да направим пробив в Гърмен, това ще стане ли модел на внимателно, на селектирано отстраняване на хора, които са дошли. Да се види какво да се направи за другите, които живеят от 25 години там, защото не може да ги изхвърлят на улицата. Пак ще има оплаквания, пак ще има съдилища, но някой трябва да поеме отговорност. И аз смятам, че това правителство, което е коалиционно, би могло да поеме този оправдан риск и с много интелигентност, внимателно, но твърдо експериментът да бъде проведен там успешно и да стане модел в цяла България.

Иначе слабостта на нашата политика е, че колкото и да се засилят да реформират нещо, те идват неподготвени. Три-четири месеца не знаят дали ще бъдат на власт, няма ли да бъдат. Шест месеца минаха - след като се е знаело, че при евентуален успех на реформаторите, министърът на здравеопазването ще бъде еди кой си, те трябваше да имат готов модел, да познават ситуацията в България максимално и на втория месец да се закрият болниците, които трябва да се закриват. Т.е. преди да скочим не трябва да казваме „хоп". Така е и в политическата изборна сисмема. Защо сега пак референдум...

Прах в очите ли е този референдум, който се готви заедно с местния вот? Подновяваме теми, за които доскоро се говореше...

Не зная дали е прах, но пак се губи ценно време. Ние сме царе на губене на време - политическо и човешко време губим. Имаме едно мнозинство, трябва да се реши, даже да се въведе. Сега - машинно не може да го въведем, защото няма машини толкова. Електронно не може, защото са неграмотни хората, но защо българите в чужбина да не могат да гласуват по електронен път. Задължителното гласуване поне го има в няколко вече държави и то там не пречи.

Чудим се дали ще проработи при нас - ние не искаме да опитаме нищо! Сега ще питаме, след това ще се окаже, че много малко хора са гласували и пак ще се отложи. И това показва колко безпомощна и колко цинична е във всичките й цветове нашата политическа класа. Защото те в такава вътрешна зависимост са попаднали, че никой не иска да си остави името и да изгори, но да направи нещо решително. А иска още един мандат да спечели, после мисли кой ще бъде следващият му съюзник.

Сега цялата тежест на правителството е паднало върху т.нар. реформатори. Не знам, това е много умен ход според мен на Бойко Борисов - ако някой се издъни, те ес издънват. Е, даде им се възможност - нека да опитат! Иначе Конституцията трябва да се промени определено....

Но нещата се сведоха до това дали ВСС да се раздели на две колегии, колко да бъде мандата му.

Това е най-малкият проблем, има много неща в Конституцията, които трябва да се усъвършенстват. Какво пречи Конституцията да се подготви от един екип от 40 души например, за половин или една година паралелно на това правителство и това НС. Следващите избори да бъдат за Велико Народно събрание, 400 души се избират и приемат Конституцията. Променяме основният закон, че повече ВНС няма да има и 200 души си заминават - стоят само половин година или една година, само приемат готов продукт. Казват „Не може да стане!" - може, разбира се! Всяка власт, на която е дадена много власт в момента, си пази правата в момента, но тази независимост става безконтролна. Няма взаимен контрол между властите и когато ти имаш пълна свобода, няма кой да те контролира.

Ако се върнем към събитията в Гърмен и проблемите с ромите - казваш, че част от решението е или да се въведе задължително гласуване или да се забрани на тези от тях, които не са уседнали, да гласуват и да бъдат разнасяни като подвижни урни из България?

Властта сега какво прави спрямо тези хора, които формално се записват да живеят в села и колиби, където няма нито един човек. По закон можело, ами променете го закона веднага, има начин.

Моделът, който 25 години си стои, трябва да се разруши, иначе ние няма да вървим напред като държава в никакъв случай! Не може в едно общество едни да се трудят колкото могат, защото има и много бедни и те крадат, има и много богати българи, които още повече крадат. И те са най-големите престъпници и неслучайно циганите казват „Какво, бе - вие обрахте държавата, тук за един хляб и две кокошки....".

Но обикновените българи, които се пържат в нажежения тиган на беднотата и на бита, заедно с още по-бедните цигани и не по-богатите турци и други националности, те искат да живеят спокойно, да не живеят в страх и тогава ще уважава и държавата и себе си повече. Оставени сме в ръцете не само на собствените си бандити, но и в ръцете на собствените си политици, които ние сме свикнали да ругаем. Но те са част от нас, ние си ги избираме - лика прилика сме си! Така че първо трябва да се сърдим на себе си, после на политиците и накрая на циганите!

Целия разговор с Румен Леонидов можете да слушате тук