Откриха тежки нарушения в случая с починалото бебе в Тетевен
Откриха тежки нарушения в случая с починалото бебе в Тетевен / снимка: БГНЕС, архив

Тежки нарушения са констатирани в тетевенската болница, в която преди седмица почина новородено.

Оказа се, че медицинският екип е неглижирал състоянието на бебето и е направил пропуски при процеса на раждане. Не е отбелязана кръвозагубата на родилката, не е ясно също така дали по време на раждането е присъствал педиатър или неонатолог.

Това са част от констатациите, които е направила Изпълнителната агенция „Медицински одит" след проверка в местната болница „Д-р Ангел Пешев," информираха от здравното министерство.

Оттам допълниха, че дежурният лекар неправилно е преценил възможностите за раждане, пропусната е и възможността между 16-ия и 17-ия час да се извърши цезаровото сечение със значително по-добра прогноза за бебето.

От агенцията посочват още, че ще образуват административно-наказателно производство.
Случаят с починалото новородено бе последван от оставки от страна на гинеколози в болницата. От здравното министерство дадоха едномесечен срок на лечебното заведение, в който то да привлече нови акушер-гинеколози. Ако в този срок, на мястото на напусналите след инцидента не бъдат назначени нови специалисти, министерството ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение.