Защо младите жени стават джихадистки булки в Ислямска държава?
Защо младите жени стават джихадистки булки в Ислямска държава? / Thinkstock/Getty Images

Схващането, че младите жени, които заминават за Сирия, за да станат "джихадистки булки", е опростенческо и спъва усилията да се попречи на радикализирането на други момичета, показват нови изследвания, съобщи Асошиейтед прес.

Какво стана с 16-годишната джихадистка Елиф Й.?

Според разпространения днес доклад на Института за стратегически диалог и Международния център за изследване на радикализирането към Кралския колеж в Лондон младите жени се присъединяват към "Ислямска държава", водени от различни мотиви. Включително от силно недоволството от действия, които според тях са проява на преследване на мюсюлманите и от желание да бъдат част от "сестринска общност", обединяваща жени със сходни вярвания.

Доскорошна фенка на Хари Потър вербува ученички за джихад в Сирия

Западните общества трябва да осъзнаят, че мотивациите на тези жени са разнообразни, ако искат да предотвратят заминаването на още жени и възможността те след време да се върнат в родината си и да извърша терористични актове, посочват авторите на доклада. Опасно е всички заминаващи за Сирия да бъдат поставяни под общ знаменател, да се смята, че те всички са невинни момичета с "промити мозъци", които отиват да се женят, казва един от изследователите Мелани Смит.

Над 500 жени от западни страни са се присъединили към "Ислямска държава"

Етикетът "джихадистки булки" може и да е удобен и привлекателен за медиите, но младите жени, заминаващи за Сирия, се възприемат като нещо повече - като поклонници, чиято мисия е да изградят "ислямска утопия" в този регион. Мнозина от тях биха искали да се бият заедно с вербуваните мъже, но изповядваната от тях форма на исляма им отрежда роля само в дома и семейството. Основната отговорност на жените в контролираните от "Ислямска държава" територии е да бъдат добри съпруги и майки на следващо поколение джихадисти, но авторите на проучването са установили, че жените играят решаваща пропагандна роля в организацията, използвайки социалните медии за набиране на нови последователи.

Жените на "Ислямска държава"

Мнозина от младите жени, включени в изследването, са казали, че са се чувствали социално и културно изолирани в светското общество. Като се прибавят и проблемите на израстването и формирането на идентичност, това ги прави по-податливи на екстремистката идеология, която свежда сложни световни конфликти до борба между доброто и злото и ти дава възможност да се почувстваш "герой".

Около 550 млади жени и момичета, някои само на 13 години, вече са пътували до територии, контролирани от "Ислямска държава", се казва в доклада.

Източник: БТА