ВТУ стартира магистърска програма за обучение по китайско бойно изкуство
ВТУ стартира магистърска програма за обучение по китайско бойно изкуство / снимка: ВТУ

Ректорът на Великотърновски университет проф. Пламен Легкоступ и грандмайстор Ян Дзюн, който е председател на Международната Асоциация по Тайдзи в Америка, Сиатъл, подписаха двустранен договор за стартиране на нова магистърска програма "Спортна педагогика" - Тайдзичюен Ян Стил.

Целта на договора е да се осъществява академично сътрудничество и да се извършва обучение на студенти, притежаващи образователно-квалификационна степен „бакалавър” и/или „магистър” от същото или друго професионално направление за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър”.

Обучението на магистрите ще бъде на английски език, като преподаватели в програмата ще бъдат световно известни специалисти в Тайдзичюен Ян Стил и преподаватели от Педагогически факултет основно от катедра Теория и методика на физическото възпитание.

Магистърската програма е 4 семестъра. Обучението на студентите в специалност “Спортна педагогика” Тайдзичюен Ян Стил ще бъде насочено към осигуряване на интегративен и интердисциплинарен характер на подготовката, съответстваща на същността и спецификата на специалността.

Магистърската програма е първа в света и ще даде възможност за обучение на студенти от цял свят в Тайдзичюен Ян Стил. Това е китайско бойно изкуство, отличаващо се с плавните си движения.