Плашат с некролог горски инспектор във Велико Търново
Плашат с некролог горски инспектор във Велико Търново / снимка: Dariknews.bg, Велико Търново

Горски инспектор от Регионалната дирекция на горите във Велико Търново е получил заплаха, наподобяваща некролог. Той е бил залепен на един от гаражите на дирекцията в старата столица и е открит от служител днес по обед. Със „Скръбна вест” е обявено, че ще почине Илиян Неделчев.

По-надолу в заплашителното съобщение се чете: „Едно от най-големите бедствия на цивилизацията е ученият глупак. Карай умно, прибери се жив”. Некрологът е подписан от „приятелите: Общ. Велико Търново, Павликени, Сухиндол”.

Илиян Неделчев е обявен за най-добър служител на дирекцията за 2014 г. и предложен за подобна класация на национално ниво. Неговата дейност е в териториалния обхват на Държавно горско стопанство- Севлиево и Държавно ловно стопанство „Росица”, но при съвместни и специализирани акции работи и в останалите общини на областите Велико Търново и Габрово, съобщиха на извънреден брифинг от ръководството на РДГ.

„Който си върши най-добре работата, става жертва на подобни заплахи”, коментира зам.-директорът на ведомството Петър Воденичаров. Според него това прилича на цялостна заплаха към всички служители на територията на дирекцията, след като е бил засилен контролът на горските инспектори над нарушителите.

52-годишният Илиян Неделчев е бивш служител на МВР. Започнал  е работа в РДГ през март 2007 г. като подвижна горска стража, след което е преназначен за главен специалист „Горски инспектор”. Преди да постъпи в РДГ е работил като ловен надзирател в Държавно ловно стопанство „Росица”.

Неделчев работи в екип с още един горски инспектор от Севлиево, само от началото на тази година имат съставени 31 акта по Закона за горите, при 45 за цялата 2014 г., съобщи зам.-директорката на РДГ инж. Зорка Иванова. Тя веднага е подала сигнал в полицията и по случая вече тече разследване. Самата Иванова е потърпевша от подобни заплахи, а в петък съобщи, че е бил подпален неин имот в севлиевското село Селище.

Илиян Неделчев не е споменавал пред ръководството да е получавал други заплахи. Горският служител е бил уведомен за „скръбната вест”, получена срещу него.